Йотова каза какво е загубила България

Нашият образ не е ярък, а сме страна, която създава писменост и език, заяви вицепрезидентът

Йотова каза какво е загубила България | StandartNews.com

"Загубили сме нещо много важно през годините - мястото на България в световния културен пъзел. Нашият образ не е ярък, а сме страна, която създава писменост, език, страна, която има какво да каже. В този смисъл е недопустимо да нямаме свой културен център, свой културен институт. Какво не ни достига? Или може би е нихилизъм или е фактът, че културата от години не е наш приоритет."

Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова по време на конференцията „Европейска перспектива за добросъседските отношения между Република България и Република Северна Македония“, която се провежда в София под патронаж на президента Румен Радев.

"Само преди 20 дни открихме в Битоля български културен клуб, на българите живеещи в РСМ. За нас това е българският дом - там, където ще се говори за идентичност, традиции и ще се възпитават поколенията. За съжаление, в лапите на тежката пропаганда и с езика на омразата, нашите колеги от РСМ се опитаха не просто да омаловажат клуба, а и да започнат език, който вече отдавна сме забравили. Аз зная много добре, че и ние имаме голяма вина. В последните години пропиляхме много възможности, българската политика и българската позиция можеше да бъде много по-активна на всяка ниво. Оставихме тези отношения да се развиват от само себе си и по инерция, забравихме да покажем българската гледна точка и загубихме възможността да я представим пред нашите европейски, далеч преди да започне да се говори за отваряне на преговорите. Не може да бъде направена и крачка назад с правата на българите в РСМ. Последния пример, който дадох, показва, че още сме много назад", категорична бе вицепрезидентът Йотова.

Тя настоя, че няма смисъл да сме в ЕС, ако не отстояваме правата и свободите на македонските българи, пише "Епицентър".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай