Йончева брани имунитета си на евродепутат, чака помощ от колеги

Българската прокуратура поиска през 2019 г. имунитета й по обвинения в пране на пари

Йончева брани имунитета си на евродепутат, чака помощ от колеги | StandartNews.com

В средата на февруари Европейският парламент ще гласува по предложение да се отхвърли искането за сваляне на имунитета на евродепутата Елена Йончева. Това сочи доклад на правната комисия на ЕП, одобрен миналата седмица и публикуван днес, предаде БТА.

Българската прокуратура поиска през 2019 г. имунитета на Йончева по обвинения в пране на пари. В доклада се отбелязва, че Йончева е била изслушана от правната комисия и че според нея искането за имунитета й цели да бъде затруднена работата й като политик и евродепутат.

Допълва се, че работата на Йончева е свързана с дейността на парламентарната комисия за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, включително като част от делегацията, която посети нашата страна миналата есен по надзора на законността. Отчита се, че обвиненията са били предявени от двама политически опоненти на Йончева и през 2018 г. - осем години след твърдените престъпления, без да има убедително обяснение за такова закъснение.

Взима се предвид становището на Съюза на българските журналисти, че в случая става дума за посегателство срещу свободата на изразяване на политически съперник. Отчитат се данните от разпространения в български медии запис от разговор, за който приложена експертиза открива съвпадение с гласа на бившия премиер Бойко Борисов, и в който се споменава името на Йончева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай