Каква ще е батальонната ни бойна група? Говори Янев

Нито един наш войник няма да бъде пратен в Украйна без решение на парламента

Каква ще е батальонната ни бойна група? Говори Янев | StandartNews.com

Предвижда се у нас да има българска батальонна бойна група, посочи министърът на отбраната Стефан Янев на извънредното заседание на парламента, на което депутатите изслушват министър-председателя, министрите на отбраната и на външните работи, ръководителите на спецслужбите, във връзка с конфликта Русия-Украйна, напрежението

НАТО-Руска федерация и ролята на България в процеса на вземане на решения в НАТО по темите.

Янев обясни, че в момента се обсъждат мерки, които да приличат на "засиленото предно присъствие" в балтийските държави и Полша, като подобен тип мерки да бъдат приложени и в държавите от Югоизточния фланг на НАТО - България, Румъния, Словакия и Унгария.

Част от тях предвиждат и възможността за разполагане на т.нар. сухопътен елемент, или бойна група. Според терминологията на НАТО има три вида държави, които могат да участват в такава група.

Това са рамкова държава, държава домакин и държави, които дават своя принос, обясни Стефан Янев.

„В анализ на възможностите и способностите ни, и това, че България не желае да бъде консуматор на сигурност, а да бъде равноправен и пълноценен член на НАТО, ние потърсихме най-добрата опция, тези опции бяха обсъждани на редица съвети и днешното решение на Министерския съвет показва мисленето ни в тази посока“, заяви Янев.

"Има притеснения не само на политическо ниво, но и в частност на българските граждани, че се случва нещо драматично едва ли не България е на прага на драматичен конфликт на нейна територия или на територия, която е в непосредствена близост", заяви още Янев от парламентарната трибуна.

"Нито един български войник няма да вземе участие в конфликт или операция на територията на Украйна, или друга държава, без тези решения да бъдат взети в тази зала - на Народното събрание. Няма такова предвиждане", увери Янев.

"Трябва да кажем - "да, съгласни сме да направим бойна група, но тя ще бъде българска. България е рамковата държава и тя трябва да е държавата домакин.", обясни Янев.

По думите му от чисто военна гледна точка това означава, че батальонът, който страната посочи, трябва да увеличи темпа на обучение и на подготовка на учение за различни видове сценарий.

Не се предвижда ескалация или планове за контингент да отиде извън територията на България, увери Стефан Янев.

"Тренировката, подготовката и провеждането на ученията трябва да станат с въоръжения на други страни, с които да се използва механизмът на предаване на опит, възможност за ползване на процедури и практики, които не могат да бъдат тренирани у нас", обясни военният министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай