Янев каза защо бойна група на НАТО ще води учение у нас

Доминантната част в тази група ще бъдат българите

Янев каза защо бойна група на НАТО ще води учение у нас | StandartNews.com

Бойна група на НАТО ще води учение в България. Това каза от щаба на НАТО в Брюксел министърът на отбраната Стефан Янев, предаде bTV.

Той уточни, че това е събиране на подразделение от сухопътните войски в една обща група, за да правят съвместна тренировка на българска територия. 

Групата ще бъде под българско командване - българско подразделение и български командир ще бъдат в основата на този хъб за тренировка и учения:

„Тази група не се готви да бъде изнесена извън територията на страната, няма такива задачи, целта е повишаване на готовността на всички подразделения и на оперативната съвместимост – работа с други родове войски, национални и със съюзниците, когато са носител на този елемент от поддръжката на групата“, заяви военният министър, като уточни, че детайлите тепърва ще се уточняват.

„Нямаме яснота точно как ще изглежда, работи се, комуникира се с доста съюзници на двустранно ниво, координира се с НАТО и от гледна точка на факта, че тази бойна група, която ще се подготвя на наша територия, ще координира своята дейност с НАТО“, допълни министърът.

Той повтори, че целта на групата е увеличена тренировка и постигане на добра оперативна съвместимост, а детайлите се уточняват – кои държави биха участвали и с какво. 

Очаква се в следващите 2-3 месеца, до юни, да има повече яснота.

Стефан Янев беше категоричен, че доминантната част в тази група ще бъдат българите. Тя ще се състои от между 700 и 1000 човека.

„Толкова ще бъдат общо, когато се съберат всички заедно, но процесът на тренировка не значи, че ще са заедно всички. Когато се тренира един елемент, ще идват едни подразделения, след това ще си отидат, когато се тренира друг елемент - ще дойдат други хора. 70 – 80%  ще са българите“, допълни военният министър. 

Стефан Янев съобщи още, че следващата седмица в Ново село пристига нов американски контингент. Посещението е в рамките на планираните миналата година учения за повишаване на оперативната съвместимост и способността на тези сили да работят съвместно, както двустранно, така и в рамките на НАТО. Очаква се у нас да пристигнат от порядъка на 100 – 150 американски военнослужещи с бойна техника - до 15 бойни бронирани машини.

„Рота „Страйкър“,  което звучи като ударна група, но така се казва техниката, която използват“, уточни Стефан Янев.

Той каза припомни, че имаме споразумение за партньорство и засилени тренировки със САЩ и на базата на това споразумение функционират и съвместните съоръжение в Ново село.

Във връзка със ситуацията в Украйна Янев каза, че не е имало страна, която да не спомене, че разчита на деескалация и на дипломатическия инструмент за решаване на кризата.

„Но в същото време тези признаци за деескалация, които се демонстрират, може би не се потвърждават на този етап. Но наистина се надяваме, че следващите дни ще се стигне до деескалация“, каза министърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай