Четвъртък,

Янев: Да бъдем прагматици в отношенията със Скопие

От: Агенция Стандарт -
Янев: Да бъдем прагматици в отношенията със Скопие
A
A
A

Решението за въпроса между България и Северна Македония е в ръцете на политиците. Историците не трябва да бъдат проводници в политиката, защото политиката е отговорност на правителствата. Това е заявил в интервю за МИА служебният министър-председател на България Стефан Янев.

Според него е необходимо двете правителства да седнат и да разговарят прагматично за нещата, които могат да бъдат направени, за да се постигне решение.

„Историците са хора на науката. Според мен, хората на науката трябва да се занимават само с наука, да си доказват тезите, разбира се, въз основа на фактите и доказателствата с необходимата сериозност и отговорност. Но те не трябва да бъдат проводници в политиката, защото политиката е отговорност на правителствата“, казва българският премиер, предава bTV.

Янев подчертава, че политиката е отговорност на изпълнителната власт, която има грижата за нуждите на гражданите. А нуждите на гражданите се определят посредством гласуване на съответните избори. Това означава, че решението на този въпрос е в политическия живот и в ръцете на правителствата на двете държави, заключава премиерът.

Според Янев изпълнението на Договора за добросъседство става бавно, а Съвместната българо-македонска комисия по исторически и образователни въпроси не е постигнала напредък в работата си. Това е станало ясно още през първата- втората година.

„Трябва ли да чакаме още пет години тази комисия да постигне нещо? Според мен, това не е реалистично“, подчертава Стефан Янев. Българският министър-председател отбеляза, че това е и неговият апел – въпросът да бъде решен между двете правителства.

Янев изразява задоволство, че македонският премиер Зоран Заев ще бъде негов гост този четвъртък. Правителствата ще седнат и ще разговарят прагматично за нещата, които може да бъдат направени. „Както вече казах, при цялата добронамереност, която беше изразена при подписването на Договора за добросъседство през 2017 г., очевидно е, че неговото изпълнение не се провежда. Ето, вече сме в четвъртата година, откакто е подписан договорът, а нямаме никакъв напредък“, заявява българският министър-председател Стефан Янев.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички