Четвъртък,

Вторият дубъл на Нинова

От: Светлана Владимирова -
673
Вторият дубъл на Нинова
A
A
A

Корнелия Нинова реши да вдигне още  градуса на политическото напрежение с команда към депутатите си  да напускат парламента. Права е, няма как да изтърве ситуация, която  й носи  поне 4 сериозни политически дивидента. Събира недоволния от загубените преференции електорат на ГЕРБ. Лишава президента от възможността да обере  овации от ветото. Разграничава се от ДПС,  дори ги пришива към управляващите. И обединява с нова цел социалистите, като  заглушава вътрешните дрязги около европейската листа.

Нинова не случайно бърза с решението. Тя  е наясно, че  още от петък  в ГЕРБ върви уговаряне на премиера да пренаписват изборните правила още докато се чака решението на президента. Дали Борисов ще се огъне  предизборно? Предстои да  видим. Един от депутатите на ДПС с почти безпогрешни прогнози - Рамадан Аталай,  заяви, че това едва ли ще случи.  И че тази ситуацията е поредният тест за Борисов, защото преференциалният вот вкарва в парламента предимно корпоративен. Вън от съмнение, за ДПС преференциите не са кахър. Това беше и единствената партия, която накара мажоритарните си кандидати да се откажат от завоюваните позиции. Затова и никой там не мисли за солова акция. Не такова е положението в останалите партии. Ако преференциите останат, както досега, местните структури със сигурност ще попълнят последните места на листите, а след това ще дадат всичко от себе си, за да промушат дребни политически аутсайдери с големи икономически зависимости.

Съдбата на преференциите обаче оттук нататък зависи от всички други, но не и от БСП.  Ако, разбира се, вторият им  опит да напуснат парламента се окаже успешен. Да не забравяме, че същата категоричност социалистите демонстрираха и миналия септември, а после се оказа, че някои от тях останаха по местата си, за да пазят кворума и заплата си.  А след обиколки по хотели и  спа процедури, останалите  се върнаха в залата, заредени с любовта на електората и с визията за друга България. Които обаче се оказаха недостатъчни, за да им дадат силата да поведат ноемврийските протести и да свалят  властта.

Днес Нинова отново е готова да напусне парламента, но с единия крак. Говори за предсрочни избори, но с половин уста. Защото амбицията й да спечели предстоящия вот върви ръка за ръка с притеснението, че Борисов може още преди тях да хвърли кърпата. И да остави на нея и Радев промушването на България през иглени уши.

Какво ще се случи ли? Със сигурност ще ги очакват тежки  преговори  с американците по одобрената вече сделка за Ф-16. И не по-леки разговори с партньорските служби за преводите от Венецуела и агентите от Москва. Чака ги трудна визита на  Медведев в София, инфарктни разговори за „Турски поток”. А после сложни совалки   в Брюксел за  европодкрепа без санкции. В свободното време ще трябва  да подготвят честните избори - със или без преференции. И да гонят максимален резултат както за БСП, така и за ПЕС. А междувременно, ще са в кръгова отбрана от атаките на опозицията - от Цветанов,  през Сидеров и Симеонов, до Марешки и Радан Кънев. Администрацията ще си спомни за заканите за повсеместно уволнение и ще ги сюрпризира с гафове всеки ден. Кметовете ще им играят контра. А краят на този кратък служебен кабинет е ясен отсега - ГЕРБ печели изборите, Борисов се завръща - за  четвърти път.

Това е кошмарът на Нинова. Затова предизборното й шоу е само от дубъли. А репликата към Борисов: „Иди  си, ако си уморен”, дори не бе добре отрепетирана.

 


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички