Вторият дубъл на Нинова

Днес лидерът на БСП отново е готова да напусне парламента, но с единия крак

Вторият дубъл на Нинова | StandartNews.com

Корнелия Нинова реши да вдигне още  градуса на политическото напрежение с команда към депутатите си  да напускат парламента. Права е, няма как да изтърве ситуация, която  й носи  поне 4 сериозни политически дивидента. Събира недоволния от загубените преференции електорат на ГЕРБ. Лишава президента от възможността да обере  овации от ветото. Разграничава се от ДПС,  дори ги пришива към управляващите. И обединява с нова цел социалистите, като  заглушава вътрешните дрязги около европейската листа.

Нинова не случайно бърза с решението. Тя  е наясно, че  още от петък  в ГЕРБ върви уговаряне на премиера да пренаписват изборните правила още докато се чака решението на президента. Дали Борисов ще се огъне  предизборно? Предстои да  видим. Един от депутатите на ДПС с почти безпогрешни прогнози - Рамадан Аталай,  заяви, че това едва ли ще случи.  И че тази ситуацията е поредният тест за Борисов, защото преференциалният вот вкарва в парламента предимно корпоративен. Вън от съмнение, за ДПС преференциите не са кахър. Това беше и единствената партия, която накара мажоритарните си кандидати да се откажат от завоюваните позиции. Затова и никой там не мисли за солова акция. Не такова е положението в останалите партии. Ако преференциите останат, както досега, местните структури със сигурност ще попълнят последните места на листите, а след това ще дадат всичко от себе си, за да промушат дребни политически аутсайдери с големи икономически зависимости.

Съдбата на преференциите обаче оттук нататък зависи от всички други, но не и от БСП.  Ако, разбира се, вторият им  опит да напуснат парламента се окаже успешен. Да не забравяме, че същата категоричност социалистите демонстрираха и миналия септември, а после се оказа, че някои от тях останаха по местата си, за да пазят кворума и заплата си.  А след обиколки по хотели и  спа процедури, останалите  се върнаха в залата, заредени с любовта на електората и с визията за друга България. Които обаче се оказаха недостатъчни, за да им дадат силата да поведат ноемврийските протести и да свалят  властта.

Днес Нинова отново е готова да напусне парламента, но с единия крак. Говори за предсрочни избори, но с половин уста. Защото амбицията й да спечели предстоящия вот върви ръка за ръка с притеснението, че Борисов може още преди тях да хвърли кърпата. И да остави на нея и Радев промушването на България през иглени уши.

Какво ще се случи ли? Със сигурност ще ги очакват тежки  преговори  с американците по одобрената вече сделка за Ф-16. И не по-леки разговори с партньорските служби за преводите от Венецуела и агентите от Москва. Чака ги трудна визита на  Медведев в София, инфарктни разговори за „Турски поток”. А после сложни совалки   в Брюксел за  европодкрепа без санкции. В свободното време ще трябва  да подготвят честните избори - със или без преференции. И да гонят максимален резултат както за БСП, така и за ПЕС. А междувременно, ще са в кръгова отбрана от атаките на опозицията - от Цветанов,  през Сидеров и Симеонов, до Марешки и Радан Кънев. Администрацията ще си спомни за заканите за повсеместно уволнение и ще ги сюрпризира с гафове всеки ден. Кметовете ще им играят контра. А краят на този кратък служебен кабинет е ясен отсега - ГЕРБ печели изборите, Борисов се завръща - за  четвърти път.

Това е кошмарът на Нинова. Затова предизборното й шоу е само от дубъли. А репликата към Борисов: „Иди  си, ако си уморен”, дори не бе добре отрепетирана.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай