Войната расте! Петков пита Гешев за Мата Хари, чака го призовкар

Приемам поканата на прокуратурата, обяви премиерът на брифинг

Войната расте! Петков пита Гешев за Мата Хари, чака го призовкар | StandartNews.com

Приемам поканата на прокуратурата. Това заяви премиерът Кирил Петков на извънреден брифинг. И от своя ръка хвърли ръкавицата към главния прокурор Иван Гешев - "Имам и аз въпроси".

Повод за пресконференцията бе съобщението на прокуратурата, че вика на разпит министър-председателя и началничката на кабинета му Лена Бориславова, за да дадат разяснения по списъка с имена и прякори на лица, за който Петков е говорил на срещата си с Иван Гешев и по който смята, че прокуратурата не работи.

„Прокуратурата установи ли коя е „Мата Хари”, направила ли е разследване дали тя е вкарала кюлчетата и пачки в чекмеджето на г-н Борисов или те са си били там?”, попита Петков.

Във връзка с "Магнитски" - знаем, че Божков има доста обвинения от прокуратурата. Въпросът е има ли допълнителни разследвания по другите хора, ясно описани по „Магнитски”, продължи премиерът.

"Медиите обявиха, че заемът на „Роудуей кънстракшън“ в ББР е взет от адвоката на Румен Гайтански – Вълка. Има ли връзка с Гайтански и правомерно взет ли е заемът? Какви разследвания на прокуратурата има по казуса „Осемте джуджета”. Обвинен ли е Петьо Петров – Пепи Еврото, във връзка със случая „Осемте джуджета“? Бих се радвал да разбера какви стъпки са направени във връзка с „Барселонагейт”, още повече, че испанските власти са ни информирали за потенциално свързано с казуса пране на пари?", заяви Кирил Петков.

Следващата важна тема, която искам да обсъдим, е има ли връзка между случаите с „Автомагистрали” и торбите с пари и ГЕРБ, както бе оповестено, каза още премиерът. И доплни: "Има ли връзка със строителните компании, работещи по язовирите у нас, и Таки?".

"Защо „Булгаргаз” и г-н Павлов са се отказали от количествата азерски газ, след като същите доставчици са казали, че такъв може да бъде доставен през Неа Месемврия”, продължи с въпросите Кирил Петков.

„Не съм давал списък, беше просто в хода на разговора. Ще направим списък от всички публикации, свързан с всички тези известни лица. Той ще бъде събран и предаден на прокуратурата”, каза още Петков.

„Току-що призовкарят бе на горния етаж, за да ми връчи призовката”, добави премиерът.

Говорителката на кабинета Лена Бориславова пък съобщи, че въпросният призовкар е получил обаждане да не връчва призовката днес, за да не става публично, пред журналисти.

„В моята призовка пише, че трябва да се явя на 9 февруари в 15 часа във ВКП във връзка с проверка по прокурорска преписка", каза Бориславова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай