Неделя,

Волгин вдигна петолъчката! Кой закопава държавата

От: Редактор -
2257
Волгин вдигна петолъчката! Кой закопава държавата
A
A
A

Ако този парламент излъчи правителство, подкрепено от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, това наистина би било краят на всякакво политическо приличие. Признавам, че не съм почитател на нито една от двете формации, така че аз лично няма да се почувствам излъган, ако те съставят явна или срамежлива коалиция.

Обаче, ако искаме в политиката все пак да има някакви правила, трябва да настояваме партийните лица да уважават посланията, които самите те съвсем доскоро са отправяли и да не се отричат от думите си още в деня след изборите.Това казва в коментара си за БНР журналистът Петър Волгин. Той продължава със следните думи:

Всякакви слова изрекоха едни за други основните политици от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ в предизборната кампания. От партията на Борисов наричаха политическите си противници „аматьори“, „шарлатани“, „схемаджии“. Разбира се, от коалицията на „добрите и почтените“ не им оставаха длъжни.

Определяха ГЕРБ като „символ на статуквото“, „мафия“, „престъпници“. Факт е, че навсякъде по света политическите опоненти си отправят критики. Но едно е да критикуваш, а съвсем друго изобщо да отричаш правото на съществуване на конкурента си в политическата надпревара.

А ПП-ДБ точно това правеха. Определяха смисъла на собственото си съществуване в това да изринат ГЕРБ от политическото състезание, за да имала шанс България най-после да станела модерна държава.

Чрез това взаимно набеждаване в „обслужване на руските интереси“ двете формации всъщност искаха да покажат на обществото или по-скоро на чуждестранните началници колко едната е правоверно и стопроцентово евроатлантическа и колко другата е прикрит изпълнител на волята на Кремъл.

И как сега, след всички тези, изключително тежки обвинения, ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ ще направят заедно правителство? Някои казват, че политиката била изкуство на компромиса и щяло да бъде естествено предизборното противопоставяне да бъде забравено след изборите. Само че, извинете, тук не говорим за естествено предизборно противопоставяне. Тук имахме изключително сериозни обвинения в извършване на престъпления и в обслужване на чужди интереси. 

Всъщност има и нещо положително в създаването на подобно правителство. И то е, че българските избиратели веднъж завинаги ще се убедят как официозните партии отдавна са престанали да защитават интересите им. Те защитават или себе си, и/или интересите на чужди държави. И така, по един съвсем естествен начин, много избиратели ще откажат да дават доверието си на партиите от мейнстрийма и ще се ориентират към формации, които са автентично български и чиито лидери не припкат час по час до амбасадите за получаване на инструкции.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com