Волен поиска депутатски съд за Доган

Волен поиска депутатски съд за Доган | StandartNews.com

София. Декларация за осъждане на изявленията на лидера на ДПС Ахмед Доган в Кърджали за Балканската война внесе "Атака" в парламента.

Националистите се заканиха на ДПС още миналата седмица. Тогава те поискаха партията да бъде забранена от Конституционния съд като формация на етническа основа. Към недоволството им се присъедини и ВМРО. Оттам пък се обявиха Ахмед Доган да напусне Народното събрание.

Повод за недовлството на националистите стана изказването на Доган за ген. Васил Делов и Балканската война в Кърджали. Там Соколът обясни, че е нужен общ прочит на историята ни от експерти от всички държави. Според него Балканската война е отворила много големи рани и е лишена от героика. Причината е, че е "война за етническо прочистване".

В публичното си изказване в Кърджали Доган обяви Балканската война за "възродителен процес" спрямо мюсюлманите и оспори освободителния й характер, се казва и в мотивите на декларацията на Атака срещу лидера на ДПС.

Председателят на Парламента Цецка цачева обаче заяви, че проектът не може да бъде включен в дневния ред, тъй като не съответства на процедурните правила.

Не коментираме съдържанието и не взимаме отношение по съдържанието на тази декларация, заяви тя.

В програмата на парламента няма да бъде включено и предложение на Синята коалиция за изслушване на премиера Бойко Борисов за проекта Южен поток.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай