Четвъртък,

Военното министерство с извънредно съобщение, как ще действаме

От: Редакция -
3532
Военното министерство с извънредно съобщение, как ще действаме
A
A
A

България и още 8 държави от бившия соцлагер в Централна и Източна Европа ще предприемат общи координирани действия във връзка със ситуацията в Украйна и ще работят за възпиране на бъдеща руска агресия.

Това се казва в съобщение на Министерството на отбраната (МО), публикувано късно вечерта в четвъртък.

Военният министър Стефан Янев участва в среща на министрите на отбраната на страните от формата „Букурещ 9“ (Б-9), което се проведе чрез видеоконферентна връзка. В нея участва и секретарят по отбрана на САЩ Лойд Остин, посочват отр МО.

Б-9 е многостранен формат за консултации и диалог по въпроси на сигурността, в който участват 9 страни-членки от източния фланг на НАТО - България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Унгария и Чехия.

Министрите на отбраната споделиха общо разбиране за ситуацията в областта на сигурността на източния фланг на Алианса след започналото въоръжено нападение на Руската Федерация над Украйна и координираха общи позиции по въпросите за обсъждане на предстоящата среща на държавните и правителствени ръководители на страните-членки на НАТО, която ще се проведе на 25 февруари 2022 г.

Съюзниците осъдиха по най-категоричен начин нахлуването на Русия в Украйна и призоваха Русия незабавно да прекрати военните си действия.

Агресивната политика на Русия, материализирана в напълно неприемливото военно нападение над суверенна Украйна, обединиха мненията на съюзниците от формата за необходимостта от тясно съюзническо сътрудничество, координирани действия на Алианса, както и по жизненоважната необходимост от засилване на възпиращия и отбранителен потенциал по източния фланг на НАТО.

Министрите на отбраната подчертаха, че развърнатата военна агресия срещу Украйна изисква от държавните ръководители на страните-членки на Алианса да вземат отговорни и перспективни решения, които имат потенциала да възпрат всякакви враждебни действия и да защитят при необходимост съюзниците от източния фланг.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички