Военният министър проговори. Даваме ли оръжие на Украйна?

Украйна е жертва на агресия, а вероятно украинците се нуждаят от муниции и оръжия

Военният министър проговори. Даваме ли оръжие на Украйна? | StandartNews.com

Засега няма взето решение за предоставяне на самолети на Украйна. Ако се реши да има предоставяне на оръжие, муниции, боеприпаси, те ще бъдат предоставени, заяви в интервю за бТВ новият министър на отбраната Драгомир Заков. По думите му обаче в момента този въпрос не е на дневен ред.

„Украйна има срещу себе си много силен противник. Тя е жертва на агресия, а вероятно украинците се нуждаят от подобни муниции и оръжия. Това беше казано много ясно и от украинския президент, така че Украйна има нужда, за да защитава своята териториална цялост, вероятно има нужда от такава помощ. Но дали България ще предостави, все още сме в процес на изясняване на  такива възможности. Все пак Украйна има конкретни изисквания, например по отношение на видовете муниции, по отношение на количествата, така че не мога да влизам в подробности, но трябва да се сравнят исканията спрямо възможностите“, обясни министърът.

Той допълни, че ако Украйна има необходимост в момента и ние можем да го предоставим, най вероятно би защитил такова решение, но това все пак е решение на равнище Министерски съвет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай