Военният министър обяви колко милиона сме дали на украинската армия

Парламентът трябва да реши дали да помогнем с оръжие, коментира Драгомир Заков

Военният министър обяви колко милиона сме дали на украинската армия | StandartNews.com

България предоставя финансови средства по европейския инструмент за мир, чрез който се финансира военно-логистична помощ за Украйна. Това са 5 милиона лева, тоест България участва.

Това обяви министърът на отбраната Драгомир Заков в предаването "Още от деня" по БНТ.

Според него, парламентът е правилното място да се проведе дискусията за това, дали България да помогне с оръжия на Украйна.

"Българските въоръжени сили имат огромни дефицити. Въпреки огромния дефицит например на бронежилетки и каски, ние открихме стари каски и бронежилетки, които бихме могли да изпратим на украинското население. По отношение на оръжието, ние самите се нуждаем от такова, ние не можем да изпратим нещо, което нямаме", поясни Заков.

"НАТО не изпраща оръжие никъде. Когато казвам че България има дефицит, в други държави този дефицит отсъства. Ако погледнем какви оръжия се изпращат, става дума за по-съвременни системи. Това са оръжия, които тези държави биха моли да изпратят, и след това да попълнят бързо тези липси. Очевидно за България това е проблем", отбеляза министър Заков като призна, че България не е слабото звено на НАТО.

"България по отношение на защита на своята територия има капацитет да се справи с определен кръг заплахи и рискове. Но когато говорим за изпращане на допълнителна помощ, ние трябва да вземем от въоръжените сили, за да изпратим тази помощ, това ще свали капацитета на нашите въоръжени сили", подчерта военният министър.

Той коментира и идването на батальонна група в България в следващите седмици.

"Ние работим в момента върху батальон от около 1000 души. Основната задача ще е с отбранителен характер. В момента основната единица са българските военнослужещи, но с новите приноси на съюзниците, ние ще можем да освободим част от тях и да ги използваме за други задачи", обясни Заков.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай