Сряда,

Военният министър каза кога идат самолети от Испания и Нидерландия

От: Рачо Рачев -
Военният министър каза кога идат самолети от Испания и Нидерландия
A
A
A

В понеделник правителството ще вземе решение за ротацията на самолетите от Испания и Нидерландия, съобщи министърът на отбраната Стефан Янев във връзка с напрежението в Черно море и искането на Русия от вчера за изтегляне на войските на НАТО от България.

Самолетите ще изпълняват задачи по охрана на българското небе - т. нар. съвместна задача Air policing, какъвто тип учения, тренировки и изпълнение на този тип задачи, е имало и в миналото. Това е в резултат на решения на срещата на върха на НАТО на високо равнище от 2014 и 2016 г. Това са т. нар. мерки за укрепване на сигурността на НАТО и се правят регулярно.

Предстоящата ротация на силите на Испания ще се случи в близките дни през следващата седмица. „За което Министерски съвет ще вземе решение в понеделник. Ротацията на въоръжените сили на Нидерландия е планирана за периода април-май. Става въпрос за ротация в единия случай от 5 до 7 самолета, в другия случай – два самолета. В случай испанският контингент ще дойде с изтребители Eurofighter Typhoon от четвърто поколение, а холандският контингент с изтребители F-35 от пето поколение", обясни военният министър.

Той отбеляза, че България за момента не разполага с такива модерни изтребители и затова е важна солидарността на страните-членки на НАТО. „Продължаваме в същия дух, продължаваме и в духа изграждането на българските въоръжени сили, българските способности с акцент изграждането на този елемент от сухопътните войски, който изглежда като най-необходим, а за нас е доста изостанал от гледна точка на модернизацията“, добави още министърът на отбраната.

„Не искам да остават с впечатление българските граждани, че нещо специално се е случило вчера, че някой специално е посочил с пръст България и е направил специално изявление. Този тип изявления се правят регулярно и не мисля, че трябва да бъдем толкова чувствителни, когато някой говори за нас“, каза Янев.

„По отношение на цялостната картина и това, което се говори последните месеци във връзка с напрежението по източната границата на НАТО, по-специално отношенията Украйна-Руската федерация, както вече съм имал възможността да заявя българската държава и в частност Министерство на отбраната, т.е. отговорностите, които имам като министър на отбраната, ще бъдат съобразени с българския национален интерес. В този смисъл подготовката на военно присъствие, подготовката на допълнително усилване на това военно присъствие, демонстрацията на единството и солидарността на НАТО на българска територия, ще бъде направено при необходимост и при взимане на политическо решение с български въоръжени сили. От години говорим какво е реалното състояние и какво върви като модернизация и усъвършенстване на способностите на Българската армия и добре знаем, че има определени недостатъци. Тези недостатъци там, където ги имаме и където е преценено от военнотехническа гледна точка, ще бъдат компенсирани с такъв тип способности на съюзни, държави от НАТО“, каза още Стефан Янев.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички