Петък,

Военна помощ за Украйна. Вкарва ли ни тя във войната?

От: Рачо Рачев, сн. АП, архив -
1590
Военна помощ за Украйна. Вкарва ли ни тя във войната?
A
A
A

"Демократична България" обяви вчера, че започва консултации в парламента за изпращането на военна помощ за Украйна. Според депутата Атанас Славов коалицията им е повдигнала темата още от първия ден на войната, като дори са поискали в общата декларация, приета от Народното събрание на 24 февруари да се включи такова обещание.

Въпреки смяната във военното министерство, те не са спирали да водят преговори с коалиционните партньори, но е отнело повече време декларацията да се придвижи в институционален формат. Проектът за решение за провеждане на консултации е разработен и изпратен до коалиционните партньори, каза Славов пред БНТ.

"В Украйна се извършват военни престъпления, казвам го като юрист, и ние не можем да останем безучастни. В случая военната помощ за нападнатия да отблъсне атаката на агресора и всъщност помощ за възстановяване на мира. Това не е включване във войната, както някои наши политически лидери се опитват да кажат. Другото означава една противоречива с международното право война да спечели", каза Атанас Славов.

Позицията на БСП до голяма степен е ясна - важно е обаче партията мандатоносител "Продължаваме промяната" и "Има такъв народ" да изразят мнението си, заяви Славов.

"През първата седмица получавахме информация от нашите служби как всичко приключи за няколко дни, че бързо ще приключи. Когато имаш такива сведения, това също блокира политическото вземане на решение и това е отговорност и на службите. Това е капацитетът, с който можем да работим", допълни той.

Според депутата позицията на ГЕРБ е непоследователна - като обясни, че три часа след декларацията на "Демократична България" те са внесли собствен проект на решение. Атанас Славов смята, че управляващите не биха отказали подкрепата на опозицията и ще ги поканят на консултации. Не смята обаче, че от "Възраждане" биха участвали в такъв разговор.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички