Външно потвърди. Москва гони 10 наши дипломати

Решението било отговор на изпъдените от София руски шпиони

Външно потвърди. Москва гони 10 наши дипломати | StandartNews.com

Москва изгони 10 наши дипломати. Това потвърди българското външно министерство.

Бруталният ход на Кремъл е в отговор на "немотивираното" според руската страна решение на българските власти да обявят за персона нон града десет дипломати от руското посолство в София.

На 18 март от външното ни министерство изгони 10 руски шпиони. МВнР съобщи тогава, че по предложение на компетентните власти на България, съгласувано с министър-председателя Кирил Петков, България обявява 10 руски дипломати, акредитирани у нас, за персона нон грата, като им беше даден 72-часов срок да напуснат страната.

Съгласно информацията на компетентните власти, посочените служители на посолството на Русия са осъществявали на територията на България дейност, несъвместима с Виенската конвенция за дипломатическите отношения, обясниха тогава от МВнР.

Днес от руското министерство на външните работи съобщиха, че обявяват за персона нон грата служители на българската дипломатическа мисия, предадоха Ройтерс и ТАСС.

"На 18 април извънредният и пълномощен посланик на Република България в Руската федерация Атанас Кръстин беше извикан в Министерството на външните работи на Русия, където му беше връчена нота на министерството за обявяване за персона нон грата на служители на посолството на България в Москва", се казва в изявлението.

Българските дипломати следва да напуснат територията на Руската федерация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай