Сряда,

Външният министър на РСМ: Не сме в Югославия, искаме съюз със София

От: Редакция, снимка: БНТ -
302
Външният министър на РСМ: Не сме в Югославия, искаме съюз със София
A
A
A

"Ние не сме вече в съюз с Югославия, а искаме да влезем в съюз с България. Всички въпроси в отношението ни към България, останали от югославско време, трябва да се коригират"

Това заяви външният министър на Република Северна Македония Буяр Османи в интервю за БНТ ден преди срещата на премиера Кирил Петков с новото правителство в Скипие на Димитър Ковачевски. Тя ще се състои буквално в първия му работен ден на кабинета, коментира външният министър на РСМ.

Двете страни ще разговарят за икономика, инфраструктура, транспортна и енергийна свързаност. Но и за непреодолимия проблем: историята. Скопие ще повдигне въпроса за евентуални промени в Историческата комисия.

"Склонен съм да предложа да влезем в разговор за евентуална промяна в начина на работа, а защо не и структурата и състава на Смесената историческа комисия, посочи Османи.

Евентуална промяна в структурата и подхода в работата на комисията няма да е обвързана с конкретни срокове за резултати, смята той.

Коментирайки искането за включването на хората с българско самосъзнание като държаватворен напод в Конституцията на Република Северна Македония, Буяр Османи смята, че страната му е известна с големите колективни права на различните народности, които дава.

Специални институции, записани в Протокола Пет плюс едно, по който двете страни работят от месеци, може да следят за говоря на омразата и от двете страни.

"Ние не сме вече в съюз с Югославия, а искаме да влезем в съюз с България. Всички въпроси в отношението ни към България, останали от югославско време, трябва да се коригират", смята външният министър на РСМ", казва Османи.

"Не беше толкова ясно обяснено на хората в Република Северна Македония, че не преговаряме за идентичността и езика", казва още Буяр Османи.

 

Вижте всички актуални Новини


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички