Петък,

ВМРО настоява: Закрийте КЕВР! Никой не й вярва!

От: Рачо Рачев -
185
ВМРО настоява: Закрийте КЕВР! Никой не й вярва!
A
A
A

Трябва да има две независими комисии - едната за контрол върху енергетиката и другата за надзор върху ВиК услугите. Това се настоява в писмо, пратено до всички парламентарни групи в 47-о Народно събрание. Писмото е подписано от члена на националното ръководство на ВМРО Карлос Контрера.

Като орган КЕВР отдавна не се ползва с доверието на българските граждани, а изследването на работата на комисарите и на самата Комисия показва, че регулаторната й дейност се свежда до формална проверка на факти и обстоятелства, без правни и фактически възможности да се извършва реална контролна дейност, в т.ч. и на определени обекти и дейности, се посочва като причина за исканото закриване.

Друга част от мотивите на ВМРО са, че само по документи КЕВР реално е независим орган. Комисията като орган е зависима от изпълнителната власт по отношение на извършването на проверки и определяне на регулаторната рамка в различните сектори на енергетиката, както и по отношение на ВиК услугите, което реално поставя сериозни рамки в изпълнението на задълженията ѝ.

В самото структуриране на органа (чл. 11, ал. 1 от Закона за енергетиката) е допусната на законово ниво една дисфункция - небалансирано разпределяне на дейностите между дейностите по енергетиката и ВиК услугите. От девет души състав едва двама са с ресор водоснабдяване и канализация, което е и предпоставката назад в годините този комунален сектор да бъде трайно и устойчиво неглижиран, посочват още в писмото от ВМРО.

За нас този модел е доказано нефункционален и настояваме вместо да стартира процедура по избор на нов председател на КЕВР и нейните членове, да се предприеме кардинална реформа по отношение на тези регулаторни функции.

Писмото е адресирано до всички парламентарни групи - „Продължаваме промяната“, „ГЕРБ-СДС“, „Движение за права и свободи“, „БСП за България“, „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Възраждане“.

Ето и пълния текст на посланието на ВМРО:

ПРЕДЛОЖЕНИЕ

от ПП „ВМРО – Българско национално движение“,

Относно: закриване на Комисията за енергийно и водно регулиране и създаване на независими комисии за контрол върху енергетиката и контрол върху ВиК услугите

Уважаеми народни представители,

Съгласно Закона за енергетиката (ЗЕ) Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е независим от изпълнителната власт висш държавен орган, който регулира дейностите в енергетиката и водоснабдяването и канализацията. Практиката обаче показва, че макар и избирана в нарочни процедури от страна на Народното събрание, Комисията като орган е зависима от изпълнителната власт най-малкото по отношение на извършването на проверки и определяне на регулаторната рамка в различните сектори на енергетиката, както и по отношение на ВиК услугите. Като орган КЕВР отдавна не се ползва с доверието на българските граждани, а изследването на работата на комисарите и на самата Комисия показва, че регулаторната ѝ дейност се свежда до формална проверка на факти и обстоятелства, без правни и фактически възможности да се извършва реална контролна дейност, в т.ч. и на определени обекти и дейности. Всичко това прави Комисията просто буфер между гражданите и властта по отношение на определянето на цени на регулиран пазар в сферата на енергетиката и ВиК услугите. Самата Комисия съгласно закона е натоварена и с други функции, но назад в годините практиката показва, че те не се изпълняват или ако се изпълняват, това се случва само формално.

В самото структуриране на органа (чл. 11, ал. 1 от ЗЕ) е допусната на законово ниво една дисфункция - небалансирано разпределяне на дейностите между дейностите по енергетиката и ВиК услугите. От девет души състав едва двама са с ресор водоснабдяване и канализация, което е и предпоставката назад в годините този комунален сектор да бъде трайно и устойчиво неглижиран. В същото време КЕВР е натоварена и с регулиране на секторите пренос и доставка на електрическа енергия, природен газ и топлинна енергия. Тази материя следва да бъде изследвана и контролирана от общо до 7 от комисарите. Налице е едно своеобразно смесване на правна дейност (регулаторна) по отношение най-общо на комунални дейности от голям обществен интерес от доставка и пренос на електрическа енергия до Вик услуги. Считаме, че на този етап настоящият модел е доказано нефункционален и не отговаря на очакванията на гражданите за повече справедливост, яснота при вземането на решения и най-вече ефективност по отношение на контрола на енергийните и Вик дружествата. Ето защо все по-отчетливо в българското общество се говори за въвеждане на нов модел и закриване на КЕВР в сегашния ѝ вид. Смятаме, че един подобен подход е оправдан най-вече заради обществените очаквания да се промени моделът на регулация в тези чувствителни за хората сфери, но и заради постигане на правна сигурност и по-добра уредба както на правомощията, така и на функциите на един подобен независим регулаторен орган.

Поради това предлагаме вместо да започва процедурата по избор на председател на КЕВР и нейни членове, да се предприеме кардинална реформа по отношение на тези регулаторни функции, т.е. закриване на КЕВР в настоящия ѝ вид и създаване на две независими комисии – за енергетиката и за ВиК услугите. Това означава цялостна поправка на ЗЕ в частта Глава трета, Раздел I и цялостна реформа в Закона за регулиране на ВиК услугите (ЗРВКУ). Смесването на двете функции по отношение на енергийните дружества и на ВиК операторите следва да бъде веднъж завинаги премахнато още на ниво закон. Самата специфика на дейностите е различна и що се касае до ВиК услугите тяхното място категорично е в отделен закон, с отделен регулатор, при изцяло нова правна рамка, определяща реда и начина на функциониране на Вик системите.

Без подобна дълбока реформа всички мерки, в т.ч. по избор на нови председател и членове на КЕВР, ще бъдат палиативни и далеч от обществените очаквания за прозрачност и решения в полза на обществото.

В заключение предлагаме да се прекрати процедурата по избор на председател и членове на КЕВР, да се свика обществено обсъждане за промени в Закона за енергетиката и Закона за регулиране на ВиК услугите с цел създаване на нови независими  органи за регулиране и контрол на енергетиката и Вик услугите.

С уважение:

Карлос Контрера, член на националното ръководство


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички