Понеделник,

Властта с версия защо не можем да изоставим руските горива

От: Рачо Рачев -
771
Властта с версия защо не можем да изоставим руските горива
A
A
A

На този етап България не може от днес за утре да се откаже от руските горива, заяви в интервю за БНР председателят на парламентарната комисия по енергетика Радослав Рибарски от "Продължаваме промяната".

Днес комисията ще изслуша представители на Българската петролна и газова асоциация и ще бъдат зададени въпроси какви са запасите, очаква ли се недостиг на пазара и какво се очаква в следващите седмици като цени на горивата.

„Зависимостта на България и на редица страни от региона е голяма. Диверсификацията, която се стремим да постигнем от десетилетия, не успяваме да я постигнем. Отново се очакват бързи, краткосрочни мерки, които е трябвало да бъдат взети преди минимум 10 години“, обясни Рибарски.

„В момента пазарът на горива в България е нормален“, каза той. Резервите на „Лукойл“ са налични. Стига да не се повишава рязко търсенето и да не се всява паника, която да води до презапасяване с горива, допълни Радослав Рибарски.

Той обърна внимание върху повсеместното запасяване с горива в Европа, което води до рязкото покачване на цените и изрази надежда „щом се достигнат критичните минимуми, пазарът да се успокои“.

Рибарски определи евентуално замразяване на цените като „доста радикална мярка“.

„Хранилището е на нива, които са обичайни за този период от годината. Ограничени са освобождаванията на количества природен газ от „Чирен“. При нужда се използват наличните количества от тръбите. Нагнетяването като процес би трябвало да започне след средата или към края на март. Газ, който пристига по договорите, сключени с Русия“, посочи още Радослав Рибарски.

Относно компенсациите за бизнеса той отбеляза, че през втората половина на март те ще бъдат обсъдени: „Компенсациите, които действат към момента и цените към края на февруари не достигаха тавана от 250 лева. Последната седмица цените рязко се покачват. Таванът може би този месец - от 250 лева - ще бъде достигнат и ще разискваме и тази тема – дали този таван да бъда вдиган, компенсациите как да бъдат структурирани. Тези цени са непосилни за бизнеса и на нас това ни е известно.“


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички