Четвъртък,

Властта хвали бюджета. Опозицията: Инфлацията ще изяде доходите

От: Рачо Рачев, кадър БНТ -
281
Властта хвали бюджета. Опозицията: Инфлацията ще изяде доходите
A
A
A

Проектът за Бюджет 2022 е балансиран, а заложените в него инвестиции ще провокират икономически растеж, който да доведе до устойчиво покачване на доходите на хората. Това обяви пред БНТ Венеция Нецова-Ангова от парламентарната група на "Продължаваме промяната". Коментарът й бе по повод приетия от правителството законопроект, който от тази седмица влиза за разглеждане в съответните парламентарни комисии.

Депутатката отхвърли обвиненията, че инфлацията ще изяде заложеното увеличение на минималната работна заплата и на пенсиите. По думите й очакванията са, че в края на годината инфлацията ще се успокои заради овладяването на пандемията и енергийната криза.

Според Нецова не е правилна политиката да се правят инвестиции само с евросредства, а трябва да се правят и собствени инвестиции, за да има баланс.

Според нея силните страни на законопроекта са именно инвестициите в хората от гледна точка на образование, здравеопазване, социална справедливост, както и заложените капиталовите инвестиции.

Ангова изтъкна, че от "Продължаваме промяната" са готови да чуят и предложенията на другите партии, които ще бъдат съобщени по време на обсъжданията.

Опозицията

В същото време опозицията в лицето на ГЕРБ-СДС смята, че заложеното в проекта за Бюджет 2022 не е полезно за обществото, а просто печели време на правителството. Деница Сачева от твърди, че бюджетът стъпва върху грешна прогноза - заложената инфлация е нереалистична като се очакват тя да достигне по-висока стойност от заложеното - около 7% според макроикономическата прогноза на БНБ. Икономическият растеж също се очаква да е по-нисък.

Така инфлацията ще "изяде" увеличената минимална работна заплата и пенсии, каза Сачева.

"Един бюджет който стъпва на грешна прогноза, един бюджет, който залага грешен икономически растеж, един бюджет, който предвижда сериозни социални плащания, но за сметка на заеми, не може за е полезен за обществото. Това е един бюджет, който в момента купува време на правителството, но със сигурност не решава проблеми", изтъкна Сачева.

Деница Сачева подчерта още, че не трябва да гледаме на проектозакона като на годишен бюджет, защото със заявената актуализация през юли, той ще бъде в сила само между 1 април и 30 юни.

Тя отправи призив към управляващите да се компенсират незабавно обществените институции, потребяващи ток за небитови абонати като училища, детски градини, общини, манастири и болници. Вчера това предложение на ГЕРБ беше отхвърлено от парламентарната комисия по енергетика.

Сачева отрече обвиненията, че само кметове на ГЕРБ въвеждат режим на уличното осветление и призова правителството да се запознае с реалната ситуация в населените места в страната.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички