Властта играе ва банк в газовата война. Ще изгори ли?

Геополитическа буря иде в парламента за оръжия и синьо гориво

Властта играе ва банк в газовата война. Ще изгори ли? | StandartNews.com
  • 4 банкови сметки блокират кабинета
  • Геополитическа буря иде в парламента за оръжия и синьо гориво

По време на война невинни няма. Пътувайки с нощния влак от Полша до Украйна, премиерът Кирил Петков може да е разбрал това. И да си е дал сметка, че спреният руски газ не е просто бизнес, както твърди Асен Василев. А резултат и от действията на неговия кабинет.

Визитата му при президента Володимир Зеленски показа, че по-скоро нагласата е друга. И е свързана с голямата геополитика, а не с търговските отношения.

В последните три дни Кирил Петков, Асен Василев и хората им

ясно предислоцираха страната ни от златната среда на фронтовата линия ЕС и НАТО срещу Русия в единия й край,

създавайки предпоставки за разделителни линии у нас, които лесно могат да взривят и без това крехкия обществен мир.

Защо Русия ни врътна кранчето - от вечерта за сутринта, добавяйки и предупреждението, че "всяка външна намеса мигновено ще получи ответен удар"?

Обяснението на финансовия министър, че сме търговска жертва, която чинно си е изпълнила договора, но е била брутално наказана от агресора, не се връзват с признанията, че кабинетът от месеци се е готвил точно за този сценарий. И страната ни е подсигурена за над 30 дни, поради което няма да има никакви ограничения в подаването на газ нито за бизнеса, нито за хората. Колко сериозни са запасите, предстои да видим. Но факт е, че леденото спокойствие на Петков и Василев говори за ясен план, който двамата следват. И за чието изпълнение единият отиде в Киев, а другият - в Брюксел.

Четири банкови сметки обаче разбъркаха перфектния пъзел и очертаха политическия фалит на кабинета в газовата ва банк сделка

Всичко започна с екстравагантния призив на Петков всеки българин да дари по една заплата за боеприпаси на Украйна. Неговата бе първа. Оставяме на страна фейсбук закачките, че премиерът давал последната си заплата, както и изчисленията на Мая Манолова, че с нея може да се купят не повече от 8 снаряда.

По важното е, че сметката се оказа фалшива. Нигерийска, която Петков гузно подмени с друга, също не особено истинска, но поне украинска. Докато цялата държава вреше и кипеше от хипотези кои са банките и как ще се купува оръжието, две други сметки иззеха общественото внимание. Доларовата, в която "Булгартрансгаз" преведе на "Газпром" лептата за синьо гориво и другата - в рубли, по която Кремъл иска за плащаме таксата. Съгласим ли се на рублите, получаваме горивото веднага.

Няма да плащаме в рубли, това е нарушение на санкциите срещу Русия, отсече в четвъртък от Брюксел Асен Василев. Той отиде в сърцето на Европа, за да участва в изработването на единния европейски отговор за спрения газ.  Украйна ще ни доставя евтин ток и ще ни съдейства за диверсификацията на газа през Трансбалканския газопровод, включи се от Киев Кирил Петков. Как, при положение, че сринатата украинска икономика тепърва ще се възстановява, не е ясно. Ясно е само, че ние ще се отплащаме с ремонт на тяхна бойна техника.

Всъщност, в момента спреният руски газ обслужва предимно вътрешнополитически интереси

Колкото повече политолозите говорят, че изборите пак чукат на вратата, толкова повече всички ползват газа като бюлетина. Демократична България и "Продължаваме промяната" стовариха цялата вина за спрените доставки върху ГЕРБ. Борисов даде 3 млрд. лв. за тръба, която да заобиколи Украйна и да останем наведени пред Русия за газа, заяви Иво Мирчев. А ген. Атанас Атанасов направо прати тв камерите в двора на бившия премиер в Банкя, за да го питат къде е диверсификацията. Видяхме диверсификацията на ГЕРБ - 3 млрд. за "Турски поток" и джип на "Аркад" в гаража на пиарката на Борисов, включи се и Петков. Колкото и да го повтаря, няма да скрие некадърността си, отговори му Севделина Арнаудова.

В момента можеше да ползваме евтин азерски газ, но бившият шеф на "Булгаргаз" Hиĸoлaй Πaвлoв е подписал през ceптeмвpи минaлaтa гoдинa анeĸc, c ĸoйтo ce oтĸaзвa oт доставката на 1 млpд. ĸyб. м. Щeтaтa e мeждy 500 000 и 1 млн. лв. нa дeн, разкри Асен Василев. Ние премахнахме посредниците и свалихме цената на газа, скочи в своя защита Теменужка Петкова. Можем да получаваме отвсякъде, заяви и Борисов.  

Губейки сражението по темата трябва или не да се праща оръжие на Украйна, Корнелия Нинова започна да играе собствена игра.

Зад гърба на Петков и Василев тя събра работодателските организации, за да обяви, че цената на газа трябва да бъде замразена

А преговорите с "Газпром" - подновени.

На този фон в сряда се очертава Трета световна война в парламента. В един и същи ден, в едно и също заседание челно се сблъскват двете най-горещи теми. Първо депутатите ще изслушат за газа премиера Петков, енергийния министър Николов и де що има шефове, свързани с енергетиката, след това ще гласуват решението за оръжие на Украйна. Залозите ще излезе ли управляващата коалиция цяла от пленарната зала вече са факт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай