Визити: Петков отива в Киев, Василев търси подкрепа в Брюксел

Петков и придружаващите го ще се срещнат с президента Зеленски и с премиера Шмигал

Визити: Петков отива в Киев, Василев търси подкрепа в Брюксел | StandartNews.com

Кирил Петков и водена от него делегация от депутати е на работно посещение в Украйна. С премиера пътуват народните представители от управляващата коалиция Калоян Икономов (ПП), Станислав Балабанов (ИТН) и Атанас Атанасов (ДБ). БСП не изпрати свой представител.

В делегацията са още министърът на отбраната Драгомир Заков и директорът на Ситуационния център към външното ни министерство.

Петков и придружаващите го ще се срещнат с президента на Украйна Володимир Зеленски и с премиера Денис Шмигал.

В програмата е предвидено и посещение на градовете Бородянка, Буча и Ирпин. Делегацията ще се види и с представители на българската общност в Украйна.

Междувременно вицепремиерът Асен Василев и министърът на енергетика Александър Николов се очаква да пристигнат днес в Брюксел за срещи в Европейската комисия.

Посещението е свързано с решението на "Газпром" да спре доставките на газ за България. Василев ще разговаря със заместник-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс.

Вчера Русия прекрати газовите доставки за България и Полша с мотива, че двете страни са отказали да плащат в рубли. Европейската комисия заяви, че решението на Москва е изнудване и провокация от страна на Кремъл, а плащане в рубли противоречи на европейските санкции.

Брюксел обеща солидарност с България и Полша. Според председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен двете страни могат да разчитат на доставки от съседите си от ЕС, а в дългосрочен план ще се търсят нови доставчици, предимно на втечнен газ и ще се работи за бързо преминаване към възобновяеми енергийни източници.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай