Вижте кой ще влезе в листата на БСП /ОБНОВЕНА/

Война за Станишев, Деница Златева и Янаки Стоилов в топ 3, Божанков разчита на преференции

Вижте кой ще влезе в листата на БСП /ОБНОВЕНА/ | StandartNews.com
  • Президентска изненада в листата - началникът на кабинета на Радев Иво Христов четвърти в листата
  • Война за Станишев, Деница Златева и Янаки Стоилов в топ 3, Божанков разчита на преференции

Война за Сергей Станишев ще се разрази днес на пленума на БСП, който окончателно ще подреди червената листа за Брюксел. Тя е вече готова и лидерът на БСП Корнелия Нинова ще настоява да се гласува анблок от висшите социалисти. Според източници от „Позитано” 20 президентът на ПЕС Станишев не присъства в списъка. Вътрешната опозиция обаче настоява той да е част от отбора на БСП в надпреварата и ще защитава до последно присъствието му в листата. Името му със сигурност ще бъде издигнато от залата и ще предизвика гласуване един по един ли да се избират кандидатите за Брюксел или накуп. Вътрешната опозиция настоява за още една силна фигура в списъка Румен Гечев. Очаква се, ако не присъства в списъка, той също да бъде лансиран в зала.

ВИЖ ОЩЕ: БСП ще одобри 11 партии да ги подкрепят на вота

Аз вярвам, че Станишев ще присъства в листата, защото той има най-много номинации в партията, а и е най-успешният български евродепутат, каза в ефира на бТВ Елена Йончева. Тя нарече президента на ПЕС „добрия рицар”. Повод бе играчката, която Станишев подари на сина на Йончева на пленума миналия месец, който определи депутатката за водач на листата.

Според червени депутати веднага след Йончева в листата ще бъде зам.-председателката на БСП по международната дейност Деница Златева – вицепремиер по европредседателството в служебния кабинет на проф. Огнян Герджиков, назначен от президента Румен Радев.

За да обезвреди вътрешната опозиция соцлидерката Корнелия Нинова е сложила на знаковото трето място едно от лицата на инакомислещите - Янаки Стоилов. В челната петица влизал и проф. Иво Христов, който се прочу с изказването си, че 80 процента от българите са дебили. Според „Епицентър” обаче става въпрос не за депутата професор, а за началника на кабинета на президента Румен Радев – Иво Христов. Човекът, който пише речите на държавния глава, оглави миналия месец Съвета за стратегическо развитие към президента. Той бил харесан от Нинова за четвъртото място в листата. В топ 10 се нареждали още депутатът Петър Витанов и сегашните евродепутати Петър Курумбашев и Момчил Неков.

Синът на Любен Корнезов - Александър Корнезов, съдия в Европейския съд, бил също определен за по-предните места, твърдят от „Позитано” 20. В листата влизали Александър Симов, Крум Зарков, Филип Попов и Явор Божанков. Божанков вече се похвалил, че е заел 12-то място, но ще се бори за челото чрез преференции – както влезе в 44-тия парламент.

Коалиционният партньор "Нова зора" предложи в листата да влезе анализаторът и преподавател по геополитика Валентин Вацев.

На пленума днес ще бъде взето решение за сключване на споразумение за подкрепа и сътрудничество на предстоящите избори за Европейски парламент с единадесет партии и организации, след проведени разговори с тях, съобщи официално БСП. Основа за взаимодействие е предизборната платформа "Визия за Европа. За социална Европа на гражданите и народите, срещу неравенството и бедността", приета от БСП на Конгрес на 26 януари 2019 г.

Партиите и организациите, изразили желание за подкрепа, без да влизат в коалицията "БСП за България" и без да имат свои представители в листата са:

  • Партия "Движение за радикална промяна - Българска пролет"
  • Българска земеделска партия
  • Общонароден комитет за защита на националните интереси
  • Политическа партия "Европейска сигурност и интеграция"
  • Политическа партия "ПОДЕМ"
  • Съюз на пенсионерите - 2004
  • Национален синдикат "Защита"
  • Партия на българските комунисти
  • Конфедерация на обществените организации от сигурността и отбраната
  • Съвет на европейската научна и културна общност
  • Отечествен съюз

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай