Вицепремиерът Сандов: Твърде много пари се изхарчиха за "Белене"

Трябва да се направи анализ за необходимостта от ядрени мощности, смята министърът

Вицепремиерът Сандов: Твърде много пари се изхарчиха за "Белене" | StandartNews.com

Преди да се обсъжда по-нататък строежът на АЕЦ „Белене” трябва да се направи анализ за необходимостта от ядрени мощности, стана ясно от коментар пред Нова телевизия на вицепремиера и министър на околната среда и водите Борислав Сандов.

„Твърде много пари се изхарчиха за нещо, за което няма време, нямаме и нужда от това. На нас ни трябва бърза трансформация в енергетиката”, допълни Сандов.

Относно въглищните централи той каза, че с Европейската комисия се обсъжда смяна на целите от „затваряне на въглищните региони” към целта „намаляване на емисиите”. „Над 5 милиарда влизат в бюджета миналата година от квотите емисии. Идеята е да ги инвестираме в енергийния преход”, каза Сандов.

Подпорната стена на плаж „Алепу” може да не бъде съборена, а просто зарита, съобщи още министърът.

„Ще трябва да се направи анализ. Според мен трябва да се рекултивира и да се възстанови доколкото е възможно природната зона там”, каза Сандов.

„Представете си как бива зарината - така ще изпълнява функциите си на подпорна стена и в същия момент няма да може да бъде превърната в хотел. Според мен няма необходимост от срутването, но нека кажат и експертите”, призова Сандов.

Той обясни, че каквото и да се реши, всичко ще се плати от този, който е извършил нарушението. „Ако се окаже в съда, че държавата е подвела собственика, тогава държавата ще плати”, каза вицепремиерът.

Относно магистрала „Хемус”, Сандов обясни, че минава в следващия програмен период, ако искаме да се строи с европейски средства. „Би трябвало да е готова в рамките на следващия програмен период 2021-2027 година”, каза Сандов. „Оперативната програма дава 3 години допълнителен срок за изпълнение на проекти, така че най-късно до края на десетилетието”, съобщи екоминистърът.

Освен това се планира национална кампания за залесяване. „Целта е 100 милиона дървета до 2030 година. Има осигурено финансиране за началото на тази кампания”, каза Сандов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай