Вторник,

Вицепремиерът Сандов: Твърде много пари се изхарчиха за "Белене"

От: Рачо Рачев, кадър Нова ТВ -
300
Вицепремиерът Сандов: Твърде много пари се изхарчиха за "Белене"
A
A
A

Преди да се обсъжда по-нататък строежът на АЕЦ „Белене” трябва да се направи анализ за необходимостта от ядрени мощности, стана ясно от коментар пред Нова телевизия на вицепремиера и министър на околната среда и водите Борислав Сандов.

„Твърде много пари се изхарчиха за нещо, за което няма време, нямаме и нужда от това. На нас ни трябва бърза трансформация в енергетиката”, допълни Сандов.

Относно въглищните централи той каза, че с Европейската комисия се обсъжда смяна на целите от „затваряне на въглищните региони” към целта „намаляване на емисиите”. „Над 5 милиарда влизат в бюджета миналата година от квотите емисии. Идеята е да ги инвестираме в енергийния преход”, каза Сандов.

Подпорната стена на плаж „Алепу” може да не бъде съборена, а просто зарита, съобщи още министърът.

„Ще трябва да се направи анализ. Според мен трябва да се рекултивира и да се възстанови доколкото е възможно природната зона там”, каза Сандов.

„Представете си как бива зарината - така ще изпълнява функциите си на подпорна стена и в същия момент няма да може да бъде превърната в хотел. Според мен няма необходимост от срутването, но нека кажат и експертите”, призова Сандов.

Той обясни, че каквото и да се реши, всичко ще се плати от този, който е извършил нарушението. „Ако се окаже в съда, че държавата е подвела собственика, тогава държавата ще плати”, каза вицепремиерът.

Относно магистрала „Хемус”, Сандов обясни, че минава в следващия програмен период, ако искаме да се строи с европейски средства. „Би трябвало да е готова в рамките на следващия програмен период 2021-2027 година”, каза Сандов. „Оперативната програма дава 3 години допълнителен срок за изпълнение на проекти, така че най-късно до края на десетилетието”, съобщи екоминистърът.

Освен това се планира национална кампания за залесяване. „Целта е 100 милиона дървета до 2030 година. Има осигурено финансиране за началото на тази кампания”, каза Сандов.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички