Четвъртък,

Вигенин зове в Париж: Да не забравяме Европа на изток от нас

От: Рачо Рачев -
1214
Вигенин зове в Париж: Да не забравяме Европа на изток от нас
A
A
A

"Европейският съюз трябва да се фокусира върху три неща след войната в Украйна - устойчивост и автономност на европейската икономика, енергийна независимост, сътрудничество в областта на сигурността и отбраната на драстично по-високо равнище." Това каза зам.-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин на парламентарна конференция в Париж.

Представители на комисиите по европейски въпроси на парламентите на страните-членки заседават във френската столица по теми като Плана за възстановяване на Европа, промените в климата и енергийният преход, резултатите от Френското председателство на Съвета на ЕС, както и напредъка в  Конференцията за бъдещето на Европа - общоевропейска дискусия за необходимите реформи на ЕС.

"Сред приоритетните теми за България са растежът и конкурентоспособността на икономиката, общественото здраве, миграцията, разширяването на ЕС и върховенството на правото", подчерта Вигенин и поиска да се създаде механизъм за преглед и оценка на прилагането на реформите, които Конференцията за бъдещето на Европа ще предложи през месец май.

"Да не забравяме и тази Европа, която е на изток от нас", напомни Вигенин и допълни, че след всички въведени мерки за подкрепа на Украйна, ЕС ще даде силен политически сигнал, ако отговори положително на заявленията на Украйна, Грузия и Молдова да получат статут на страна-кандидат за член на ЕС.

Парламентаристите от 27-те страни-членки на ЕС подкрепиха декларация, с която определят войната на Русия срещу Украйна като неприемлива и в нарушение на общите принципи на международното право за суверенитет и териториална цялост. В нея се отправя  призив за гарантиране на сигурността на доставките на хуманитарна помощ, както и за бърза подготовка на ЕС за приемане на украинските бежанци, бягащи от войната.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички