Вигенин за РСМ: Не можем да се откажем от историческата истина

Ние не поставяме нови условия пред македонската страна – очакваме те да изпълнят досегашните, каза той

Вигенин за РСМ: Не можем да се откажем от историческата истина | StandartNews.com

На КСНС препотвърдихме единната българска позиция, която беше отстоявана и до момента – изискване към РСМ по отношение спазването на Договора от 2017 г., Рамковата позиция и декларацията от 2019 г. Това заяви в "Още от деня" зам.-председателят на НС Кристиан Вигенин.

Ние не поставяме нови условия пред македонската страна – очакваме те да изпълнят досегашните.

Но акцентираме върху спазването на правата на македонските българи в Република Северна Македония. Това е проблем, който се задълбочи в последната година. Ние ще бъдем безкомпромисни по отношение на спазването на техните права, категоричен беше Вигенин.

Той допълни, че не бива решението по този въпрос на България да бъде обвързвано със срокове.

То може да бъде обвързано единствено с изпълнение на ангажиментите на Република Северна Македония и на изискванията ни в преговорната позиция. Ако те бъдат реализирани, България би желала възможно най-скоро да отвори вратата на Република Северна Македония. Но ако това не се случи, няма как да стане.

Според Вигенин не можем да се откажем от историческата истина.

Няма как България да се откаже от историята си. Не може да гледаме безучастно, да се правим, че този проблем не съществува, да развиваме икономически връзки. В същото време ден след ден да се заличават исторически факти и буквално да се краде от българската история. Така че няма как да има елемент на бързане в този процес, РС Македония може да съкрати тези срокове неимоверно, ако има желанието да изпълни тези ангажименти, които искаме от тях.

Темата с правата на човека е по-разбираема, но ние не се отказваме от историческите въпроси. За разлика от РС Македония, ние стъпваме върху фактите, артефактите и историческата истина и смятаме да продължим да го обясняваме на нашите партньори, уточни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай