Сряда,

Вигенин хвърли обвинение към ДБ за коалиционното споразумение

От: Рачо Рачев, кадър БНТ -
Вигенин хвърли обвинение към ДБ за коалиционното споразумение
A
A
A

БСП не е била против да се подпише общо споразумение за управление между четирите формации, съобщи пред БНТ заместник-председателят на парламента Кристиан Вигенин, който е и член на ръководството на партията на социалистите.

Вигенин останал с впечатлението, че "Демократична България" е партньорът, отказал общ подпис под споразумението и затова се стигнало до варианта - двустранни споразумения между "Продължаваме промяната" като мандатоносител и останалите три формации.

"Вероятно е нужно време, за да се разбере, че в името на по-голямата цел си струва да се направят някои от тези компромиси", каза Вигенин.

Той отхвърли твърденията, че социалистическата партия може да се обезличи, участвайки в тази коалиция. Изтъкна, че БСП е единствената лява партия в парламента и в управлението ще си отстоява принципите. Допълни, че с това управление социалистите няма да постигнат всичко, което искат, но могат да постигнат много от целите си.

По думите му БСП присъства солидно в проектокабинета с четирима свои представители и това дава добри възможности на социалистите да реализират голяма част от политиките, за които работят от много време. Според Вигенин това е шанс за БСП да присъства ефективно в управлението и в промяната.

Кристиан Вигенин изтъкна, че от партията са получили гаранции, че предложенията на БСП са изпълними. Не всички ще се случат с Бюджет 2022, но те са разписани в управленската програма, включително и - като законодателни инициативи. Затова социалистите влизат в новото управление, с убеждението, че това, за което са се договорили, ще се случи.

Социалистът подчерта, че новото правителство ще дойде с нов бюджет, различен от проекта на служебния кабинет. Категоричен е, че няма да се тегли дълг от 10 или 12 милиарда лева.

"Таван на дълга от 10-12 милиарда е абсурден и не трябва да плашат гражданите, защото и в най-песимистичните прогнози не е говорено за двуцифрени числа", каза Кристиан Вигенин.

Той обаче не коментира какъв размер на дълга е обсъждан, тъй като за това трябвали точни изчисления, обвързани с политики.

Вигенин изтъкна, че с развитието на електронното управление ще се оптимизират много услуги за гражданите и бизнеса, а оттам - и съставът на администрацията. Той отказа да коментира какъв процент съкращения в администрацията е необходим. Категоричен беше обаче, че за всяко ведомство трябва да се състави индивидуален подход за съкращения в администрацията.

Според него има министерства, които няма да могат да изпълняват функцията си, ако се съкрати 15% от персонала им - като Министерство на външните работи, например.

Тагове:

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички