Вежди се извини (ОБЗОР)

Вежди се извини (ОБЗОР) | StandartNews.com

#ПейWithMe не се трогна, 700 викаха "Оставка" под прозореца му

Ценя труда на всеки артист, но защо хонорар трябваше да заглуши Ангелогласните, попита Рашидов

Вежди Рашидов се извини вчера за репликата към тенора Георги Петров: "Ще му дадем 100 лв., за да се успокои и да не пее, ако може". Министърът на културата поиска прошка с отворено писмо. "Като творец зная, че трудът на артиста трябва да бъде възнаграден. Като министър правя възможното творците да получат заслужено заплащане, но има моменти, в които възнаграждението не е най-важното. Нито ръководството на хор "Йоан Кукузел", нито екипът на подготовката на изявите в Париж, нито участниците в тях са поставяли въпроса да получат възнаграждения. За жалост дни наред след изложбата трябваше да се обясняваме не за успеха на България, а за хонорарите. Това ми се струва дълбоко несправедливо и може би в едно от изказванията си

бях рязък и се изразих твърде образно

което е засегнало тенора Георги Петров, за което моля за извинение. Ценя труда на всеки творец, на всеки български артист, аз самият съм част от творците и искам те да живеят достойно", написа Рашидов. "Аз лично се почувствах засегнат, когато на фона на този колосален успех и на божественото представяне на хор "Йоан Кукузел" дни наред обществеността ни беше занимавана с недоволството на един от хористите, защото не е получил хонорар за труда си. Да, отворихме вратите на легендарната Парижка Света Богородица за ангелогласните ни хористи, но не сме им плащали хонорар, както без хонорар работи и целият екип по подготовката на изложбата и на съпътстващата културна програма. А иначе - мечтата ми България с културното си наследство и с таланта си да бъде на заслужено място в най-големия световен музей, се сбъдна. Вярвам, че това е пътят на България - в най-големите музеи, в най-големите сцени, в най-големите зали на Европа и света", заяви още министърът.

Извинението на Рашидов обаче не трогна възмутените от скандала, които се обединиха в акцията #ПейWithMe. Около 600-700 души в 18 ч се събраха под прозорците на кабинета му и блокираха бул. "Александър Стамболийски". "Приемаме извинението, стига да има и оставка", заявиха артисти и граждани. Сред протестиращите имаше много известни лица от арт елита. "Оставка!" и "Наздраве!" викаха Евгений Дайнов, Иво Сиромахов, Венци Мицов, Павел Чернев, Мария Капон, Сава Драгунчев, Деян и Дарин Ангелови, Иван Панайотов, Марий Росен, Ани Вълчанова, Камен Алипиев, Васко Кръпката, Марин Бодаков. Сред тълпата бе забелязан и Георги от формата "Женени от пръв поглед", който бе с друго момиче, а не с жената, на която каза "да" на сляпо. Под прозорците на Рашидов се раздаваха

столевки с лика му и надпис "Pay with me"

появиха се и флаери "Je suis Кукузел", а част от протестиращите носеха и плакати с цитати на Радой Ралин. Недоволните от министъра събраха кашон с жълти стотинки - волно пожертвувание от всички, пура и уиски, който изсипаха на входа на ведомството. Певецът Георги Петров също се появи за кратко пред ведомството, за да благодари за подкрепата, но бързо се скри от погледите.
В същото време защитници на министъра във Фейсбук готвят контрапротест в събота пред парламента.

"Кукузелите" изпушили

Културният ни институт в Париж не е прибрал парите от билетите за "Нотр Дам", твърди министерството

Тенорът Георги Петров от "Йоан Кукузел" не е уволнен, а отстранен заради езика си. Колегата му - Стоян Малинов, който също върна фрака си в знак на солидарност, пък "изпушил". Това обясни вчера пред Нова тв диригентът на "Кукузелите" маестро Димитър Димитров. "Един ден преди тръгването Георги да каже всичко това, не виждам какъв е смисълът. Преди заминаването внесе напрежение. Това, което казва той, е вярно. Не съм против това, а против начина, по който го е казал", уточни Димитров, който е брат на патриарх Неофит.

За напускането на втория хорист, Малинов, пък диригентът посочи: "И той изпуши. След концерта. Той е солидарен с Георги, защото Георги е кум на Стоянчо". Братът на патриарха обаче призна: "Един артист, който има претенции да е на ниво и да представя страната, би трябвало да е зачетен с някаква друга тарифа. Не може държавата да ти каже: "35 евро на ден, повече няма. Ако някой иска да ни покани, трябва да ни поеме разноските. Явно в днешно време трябва да бъдем по-директни. Безспорно сме поставени в мизерни условия. Това не е отсега. Системата в действителност е обидна", допълни Димитров. Диригентът призна, че няма интернет вкъщи, затова не разбрал за репликата на министър Вежди Рашидов: "Хористите от "Кукузел" цял живот папат от държавата". "Папането" винаги е било командироване навремето още от културния комитет. Обидно е, занапред ще поставяме условия. Когато говорим за уважение, то е взаимно задължение", посочи още маестро Димитров.

На горещия въпрос кой е прибрал парите от концерта на "Йоан Кукузел" в "Нотр Дам", които възмутените от скандала в интернет изчислиха на около 24 000 евро - 1200 гости с по 20 евро вход, диригентът отвърна: "Изобщо не съм в течение. Тези неща са договаряни с Българския културен център. При нас никога не е ставало въпрос за пари. Не знаем колко са били билетите. Водят ни, пеем и си отиваме", заяви диригентът. Няколко часа по-късно обаче от Министерство на културата (МК) излязоха с опровержение: "Тиражираните днес в публичното пространство твърдения, че Българският културен институт в Париж е събирал пари от билети на концерта на хор "Йоан Кукузел" в "Нотр Дам", категорично не отговарят на истината. МК договори "Нотр Дам" да предостави безплатно на България катедралата за представянето. Право на катедралата е как да разполага със собствената си зала", заявиха от министерството.

Пред bTV пък вторият напуснал хорист, Стоян Малинов, разказа, че при нормални обстоятелства с колегите му би трябвало да вземат около 200 евро хонорар за престижна сцена като "Нотр Дам" Това, по сметките му, правело 3000 евро за целия хор. "Ние не отиваме да пеем в Каспичан", възмути се Малинов и разказа, че 23 г. е посветил на "Йоан Кукузел", което била детската му мечта.

Депутати: Бивши служби
хвърлят кал по него

Зад Вежди Рашидов застанаха и депутатите от Комисията по култура в парламента. "Бихме искали да изразим от името на всички колеги от Комисията по културата и медиите нашето уважение и институционална подкрепа към министъра на културата Вежди Рашидов", каза председателят й Поли Карастоянова от Патриотичния фронт и допълни, че биха искали ясно да прозвучи тяхната оценка за изключителния успех, който България има с откриването на тракийската изложба в Лувъра и с концерта на "Йоан Кукузел" в "Нотр Дам дьо Пари". Според нея България е на световната културна сцена в главна роля и в този смисъл приносът и работата на Министерството на културата и на Вежди Рашидов са значителни.

Колегата й Красимир Велчев от ГЕРБ пък заяви, че заслугата на министъра за фурора в Париж е безспорна. Той посочи, че има кръгове в страната - фирми, бивши служби, които в последните години целят да уронят авторитета на възможно повече институции, както и на тези, които работят за тези институции. "Явно в условията на анархия те най-добре ще могат да се реализират и да постигнат своите цели за манипулиране в управлението на държавата", каза още Красимир Велчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай