Весела Лечева удари в десетката кабинета

Нужно е надграждане, а не всяко правителство да е със своя концепция за съдебната власт

Весела Лечева удари в десетката кабинета | StandartNews.com

Нужно е надграждане, не може всяко правителство да идва със своя концепция за съдебната власт, заяви пред НоваНюз членът на Националния съвет на БСП Весела Лечева. По думите й съдебната реформа би могла да се окаже обединителят в иначе разнородните политически формации в управляващата коалиция.

„В последните години имаше желание за работа по съдебната реформа, но е необходима воля, за да имат гражданите справедлива съдебна система. За съжаление всяко правителство идва с нова концепция за съдебната реформа. Нужен е обективен консенсус по тази тема, за да бъдат българските граждани спокойни в собствената си държава. Не става въпрос за това дали ще се угоди на една или друга партия”, обясни тя.

Ежедневно от управляващото мнозинство произлизат скандали и проблеми, което не е добър знак, каза още Лечева.

„Не знам дали управляващите трябва да се хвалят с приетия бюджет например или с това, че сме преминали през здравната криза. Виждаме, че смъртните случаи не намаляват, увеличават се. Разнопосочни са сигналите, които се дават. Не съм чула конкретен фокус за целите на правителството и за това как ще се изпълняват. Правителството беше избрано с големи очаквания за нещо ново, модерни, за ред, за който всички мечтаят вече 30 години. Повярваха на младите хора, надявам се да не девалвират дипломите си от Харвард”, каза още тя.

По отношение на избора на нов шеф на БНБ Весела Лечева коментира, че различните позиции не са добър знак пред обществото. „Това не носи дивиденти на никой от партньорите в управляващата коалиция. Очевидно не могат да намерят точния език за комуникация. Не виждам обаче и как може да се намери, имайки предвид, че коалицията е създадена от коренно противоположни политически субекти. Всички партии, които са в правителството, се държат сякаш са в предизборна кампания”, допълни тя.

По думите й въпреки множеството антикорупционни органи, създадени през последните години, корупцията продължава да бъде бич за българското общество. „Нужни са национално отговорни хора, които да не бъдат безразлични тогава, когато има политически натиск”, смята Лечева.

Тя препотвърди позицията на БСП относно въоръжаването на Украйна. „България не трябва да влиза по никакъв начин в конфликта”, категорична е Лечева.

Лечева обърна внимание и на темата за членството на Република Северна Македония в ЕС. „Не може толкова лесно да бъде похарчена историческата памет на България. Това е едно от малкото неща, които са ни останали като ценности. Виждаме как Гърция се бори за своята история, защо и България да не направи същото”, добави тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай