Велкова изчисли каква дупка отваря вдигането на минималната заплата

Служебното ведомство е направило три разчета за увеличаването

Велкова изчисли каква дупка отваря вдигането на минималната заплата | StandartNews.com

Повишаването на минималната работна заплата неминуемо ще натовари бюджета през следващата година. Вдигането на размера ѝ до 850 лв., за каквото настояват синдикатите, ще струва на държавата около 700 млн. лв., показват изчисленията на Министерството на финансите.

"Увеличение с 10 лв. на минималната работна заплата (МРЗ) по принцип влошава дефицита с 50 млн. лв.“, коментира служебният финансов министър Росица Велкова по време на изслушване в парламента.

Тя посочи, че служебното ведомство е направило три разчета за увеличаването на минималното възнаграждение до съответно 750, 800 и 860 лв. В първия вариант става въпрос за увеличение с 40 лв., или около 200 млн. лв. допълнително влошаване на дефицита. Във втория случай бюджетното салдо ще се влоши с около 450 млн. лв., а в третия – със 700 млн. лв.

В момента минималната заплата е 710 лв.

По думите на Велкова всяко увеличение на МРЗ натоварва бюджета и влошава дефицита, тъй като разходите, които ще извърши фискът, са по-големи от приходите, които ще генерира с това увеличение. Причината е множеството бюджетни разходи, които са обвързани с размер на минималната заплата.

"Правени са разчети. Имаме ги в три варианта. Не е трудно да се направят и в четвърти и пети вариант, но това влошава дефицита“, коментира Велкова.

От изказванията на министъра в парламента стана ясно, че ведомството се отказа да предлага проектобюджет за следващата година, а вместо това ще подготви временен законопроект, с който да бъде удължен тазгодишният бюджет. Това ще стане при липса на сформиране на редовно правителство.

Припомняме, че подобно нещо се случи и в началото на тази година и безпрецедентно Бюджет 2022 бе приет през март и започна да действа от 1 април. Именно от тази дата бе повишена и минималната заплата тази година.

/economic.bg/

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай