Неделя,

Важно за пенсиите през 2022 г. Ще има ли преизчисляване?

От: Рачо Рачев, кадър БНТ -
Важно за пенсиите през 2022 г. Ще има ли преизчисляване?
A
A
A

Няма да има преизчисляване на пенсиите с бюджета за следващата година. Има разлика между преизчисляване, актуализация и осъвременяване – това са различни инструменти на социалната политика. Когато става въпрос за преизчисляване се има предвид осигурителен доход за определен период. Колегите от БСП предлагат преизчисляване на пенсиите със осигурителен доход 2018 г. Това обясни пред БНТ депутатът от ДПС д-р Хасан Адемов.

„От месец януари се очаква с новия бюджет да се вземат нови решения, но приемането на бюджета се отлага. В закона за публични финанси е казано, че държавата може да харчи толкова, колкото е похарчила през предходната година, месец януари, но при условието, че приходите са изпълнени“, беше категоричен той.

Адемов призова да се прави разлика между това, което пише в закона и това, което се говори в публичното пространство.

„Законът за бюджета на държавното обществено осигуряване казва, че минималната пенсия за стаж и възраст от 25 декември, ще бъде 370 лв. Тази пенсия е политическо решение. Хората, които я получават, нямат осигурителен принос. Максималният размер на пенсията става 1500 лв., тук става въпрос за около 34 000 пенсионери, които ще бъдат ограничени от тавана“, изясни депутатът от ДПС.

Адемов коментира друга важна промяна в Кодекса за социално осигуряване, която дава възможност за всички трудови и произтичащите от труд пенсии, да се увеличат всяка година стаж от 12,5% на 13,5%. Това ще доведе до средно увеличение на пенсиите с около 64 лева.

Тагове:

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички