Важни решения за газ и петрол. Ще спре ли поскъпването?

Искаме отсрочка на ембаргото за петрола

Важни решения за газ и петрол. Ще спре ли поскъпването? | StandartNews.com

Следващата седмица България ще поиска от ЕК отсрочка за ембаргото върху руския петрол. Ще търсим начин на работа, така че да няма рискове за рафинерията. Това каза министърът на енергетиката Александър Николов след международната министерска кръгла маса в София, посветена на регионалното сътрудничество за енергийна сигурност, диверсификация и зелен преход.

В сряда Европейската комисия предложи да се забрани изцяло вносът на руски петрол в ЕС. Предложението е за 6 месеца ембарго, а за петролните продукти - 8 месеца ембарго. Отсрочка вече поискаха Унгария и Словакия.

"Работи се по разширяване на сътрудничеството на база инфраструктура. Беше подписано споразумение от страна на “Булгартрансгаз” относно изграждането на сръбската връзка”, каза още Николов, цитиран от нова тв.

“Булгаргаз” и “Депа” ще работят заедно за по-добра утилизация на съществуващите капацитети и общи доставки за целия регион”, посочи енергийният министър.

Той каза още, че българските, румънските и гръцките власти ще работят заедно за увеличаване възможностите за присъединяване на нови зелени мощи с цел “потенциално намаляване на зависимостта за природния газ в региона”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай