Четвъртък,

Важни решения за газ и петрол. Ще спре ли поскъпването?

От: СТАНДАРТ -
3174
Важни решения за газ и петрол. Ще спре ли поскъпването?
A
A
A

Следващата седмица България ще поиска от ЕК отсрочка за ембаргото върху руския петрол. Ще търсим начин на работа, така че да няма рискове за рафинерията. Това каза министърът на енергетиката Александър Николов след международната министерска кръгла маса в София, посветена на регионалното сътрудничество за енергийна сигурност, диверсификация и зелен преход.

В сряда Европейската комисия предложи да се забрани изцяло вносът на руски петрол в ЕС. Предложението е за 6 месеца ембарго, а за петролните продукти - 8 месеца ембарго. Отсрочка вече поискаха Унгария и Словакия.

"Работи се по разширяване на сътрудничеството на база инфраструктура. Беше подписано споразумение от страна на “Булгартрансгаз” относно изграждането на сръбската връзка”, каза още Николов, цитиран от нова тв.

“Булгаргаз” и “Депа” ще работят заедно за по-добра утилизация на съществуващите капацитети и общи доставки за целия регион”, посочи енергийният министър.

Той каза още, че българските, румънските и гръцките власти ще работят заедно за увеличаване възможностите за присъединяване на нови зелени мощи с цел “потенциално намаляване на зависимостта за природния газ в региона”.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички