Ваксъри и антиваксъри в България: За кои партии гласуват?

Повече хора обаче проумяха, че пътят им към нормалния живот минава през ваксинацията

Ваксъри и антиваксъри в България: За кои партии гласуват? | StandartNews.com

37% от пълнолетните българи твърдят, че ползите от ваксините са повече от вредите, а 33% са на обратното мнение, т.е. има крехък превес на онези, които вярват във ваксинационния процес. Това показва проучване на "Екзакта" от декември, цитирано пред БНР от социолога и управител на агенцията Лидия Йорданова.

Сред вярващите в ползата от ваксините са преди всичко симпатизантите на ГЕРБ, "Демократична България" и "Продължаваме промяната". А сред невярващите на ваксините са негласуващите, подкрепящите "Има такъв народ", БСП и "Възраждане".

Изводът е обаче, че повече хора проумяха, че пътят им към нормалния живот минава през ваксинацията. В следващите месеци може да очакваме ръст над 40% на желаещите да се ваксинират на фона на очакваната сериозна Covid вълна, каза Йорданова.

Във връзка с изводите в политически план за страната, социоложката посочи: "На първо място имаме правителство, избрано от младите българи, нещо което не се е случвало последните десетилетия. Това са и един нов тип политици с нови комуникационни умения."

По думите й в БСП протекоха важни процеси. "БСП не просто се срина, тя се капсулира, тя се свръхмобилизира, но за подкрепа на президента, а не за парламента, очевидно там е имало процеси на разпад. Две страни се борят в БСП - противниците на Нинова искат една нова БСП, която да върви напред,  да няма такива изборни загуби, Нинова иска да си обезпечи спокойствие, за да докаже своите качества в управлението вече, запазвайки си контрола в БСП, затова и е необходим комфорт в партията", поясни Лидия Йорданова.

Според нея българите догодина ще имат също големи страхове, за бъдещето си, за здравето, за работата, макар че желанието за промяна устоя на тези избори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай