Четвъртък,

Уволнен зам.-министър с разкрития за ковид тестовете за ученици

От: Рачо Рачев, кадър БНТ -
Уволнен зам.-министър с разкрития за ковид тестовете за ученици
A
A
A

Тази седмица антикорупционната комисия (КПКОНПИ) започна проверка по изнесени в публичното пространство данни за нарушения при сключването на договорите за доставка на ковид тестовете за децата в училищата. Разкрития за подобни нарушения направи бившият заместник-министър на здравеопазването Димитър Петров.

Аз не съм сезирал КПКОНПИ, доколкото знам е сезирано от фирми, участвали в процедурата, каза Петков в интервю за БНТ.

"Досегът ми до тази процедура беше дали има пари в бюджета за тези дейности. С парите нямаше проблем, но ми направи впечатление, че министър Кацаров каза следното - имахме отпуснати 12,8 милиона и купихме 4 и половина, вместо 1 милион и половина тестове, вижте колко евтино. За тях имаше докладна към Министерския съвет, където изчислената цена за тест беше 8,20 лева, а в аптеките подобни тестове се продават по 6 лева. Това е ситуацията", обяви Петров.

Трябваше да се обяви процедура за цялата стойност - колко тестове могат да се купят за 12,8 милиона лева, смята той и е категоричен, че не е имало никакви основания да се разделя процедурата за поръчка на тестовете.

На първата процедура се явиха две фирми - едната за три дни достави тестовете, другата изчезна без да си подпише договора и аз настоявах незабавно да прекратим отношенията си с нея, обясни Петров. Заради това, малките деца в половината области не тръгнаха на училище. След това - при втората процедура се класираха фирмите, а министъра предложи за забавяне вместо 0,5%, 10% неустойка, допълни бившият заместник-министър.

За 1-2 дни не може да се иска такава неустойка. От там нататък аз си заминах. Това е историята, обясни още той.

Много съм разочарован, че заради тази поръчка ние забавихме поне с две седмици тръгването на училище на големите ученици, заяви Петров.

Ресорният заместник-министър д-р Златанов беше изолиран от тази поръчка, която се водеше незнайно защо, от началника на кабинета на министър Кацаров, обясни още той. Това мое махане удивително съвпада с нещата около тази процедура.

Тагове:

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички