Урсула харесала Петков, какво си казаха

Няма риск хората да останат без ток, мораториумът ще позлволи да постигнем най-добри цени, каза премиерът

Урсула харесала Петков, какво си казаха | StandartNews.com

"Имахме много добър разговор с председателя на ЕК. Тя имаше много позитивен и конструктивен тон". Това заяви премиерът Кирил Петков след първата си среща с Урсула фон дер Лайен в Брюксел. 

"Нашата задача да премахнем корупцията в България, която е една от основните спирачки за Плана за възстановяване, е много по-амбициозна, отколкото дори те са се надявали.  Мисля, че председателят на ЕК доста хареса твърдата ни позиция по този въпрос", подчерта Петков. 

Относно ваксинацията той беше категоричен: „Ваксинирането трябва да стане максимално бързо, ако не искаме Омикрон да предизвика следващата вълна. А това, което научих днес е, че тя може да бъде още в средата на януари. Надявах се да е в края, но може да е и по-рано и има броени дни, които не трябва да изпускаме. Неслучайно подписах заповедта за МС. Министърът на образованието днес или най-късно в понеделник ще подпише същата заповед за администрация без COVID-19”, категоричен бе премиерът.

Относно мораториума върху цените на тока Петков посочи, че това ще даде възможност на новото правителство да направи пълен анализ. „Най-лесно е било винаги - давайте домакинствата да плащат за всичките проблеми. Трябва да направим анализ.  Ако видим, че системата се дисбалансира, въпреки този анализ, тогава в края на март ще трябва да има някаква ревизия на цените”, коментира премиерът.

Министър-председателят е на мнение, че цените не могат да се повишават, само защото някой е препоръчал това и то в средата на зимния сезон. „Може да се окаже, че това са верните цифри, но не е добре в деня, когато се заклехме, това да бъде моментът за вдигане на цените. Това ми изглежда като политическо движение, което не е конструктивно за българските домакинства”, смята Петков. Той допълни, че няма риск хората да останат без ток.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай