Урсула фон дер Лайен идва у нас на важна мисия

Има ли напрежение в коалицията, коментира Кирил Петков

Урсула фон дер Лайен идва у нас на важна мисия | StandartNews.com

На днешната среща на правителството и бизнеса премиерът Кирил Петков коментира и обвиненията в зависимост от чужди посолства, идващи от "Възраждане": "На 1 март "Възраждане" имаха среща с Митрофанова. Какво са правили там - говорили са за култура?"

Петков допълни, че това е и причината, поради която е искал да се качи на Шипка и да поднесе цветя на мястото, където и руски войници са дали живота си. По думите му целта на партията на Костадин Костадинов е била да блокира достъпа до паметника, а след това да обвинят правителството, че се отрича от историята.

Кирил Петков коментира и предстоящата визита на комисаря по отбрана на САЩ следващата седмица. Новината дойде след вчерашния му разговор с вицепрезидента Камала Харис. По думите му тя му е благодарила за позицията на България. Засегната е и темата за връзката между корупцията и геополитиката."Националната корупция е свързана с геополитиката и влиянието на Русия."

Петков заяви, че въпреки войната приоритетите на правителството остават валидни - съдебна реформа и спиране на корупцията. Той допълни, че в страната има "превзети институции", за което е отговорен Иван Гешев.

Премиерът препотвърди, че предизборните обещания на ПП ще бъдат изпълнени въпреки войната. По думите му на обратното се надява главният прокурор. Той изтъкна и предстоящата утре визита на прокурора  Кьовеши, с която разговорът ще е също по темата за съдебната реформа.

Петков заяви, че до няколко седмици председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен ще е на посещение в България, по време на което Планът за възстановяване и развитие ще бъде подписан.

Той каза още, че друг основен приоритет ще бъде преходът към възобновяема енергия и намаляване на въглеродните емисии, но плавно, така че България да има достатъчните количества електроенергия и да не се стигне до масово съкращаване на работещите в ТЕЦ-овете.

Министър-председателят допълни, че към момента правителството е ориентирано към решаване на кризите, а не толкова към инвестиции. Въпреки това обаче вече са проведени разговори с Google за разполагане на сървъри в България.

Има и интерес на руски и украински ИТ компании, които да преместят бизнесите си в страната.

Премиерът заяви, че коалицията е стабилна. Той изтъкна, че БСП е направила голяма крачка с приемането на санкциите срещу Русия на фона на редицата привърженици на страната в редиците на партията.По думите му дебатите по различните теми са по-скоро полезни, а БСП е успяла да запази европейския тон и ориентацията към НАТО.

Кирил Петков обвини Младежката организация на ГЕРБ в предателство заради това, че се възползвала от страховете на хората заради войната, за да спечелят дребни политически дивиденти. По думите му той е склонен да прости за руските хибридни атаки, които хвърлят "бананови кори на правителството", но не и "българското предателство", както определи действията на ГЕРБ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай