Депутат от ПП каза кога ще вдигнат заплатите в МВР

Бюджет 2022 е изготвен бързо и не е имало време сега да се залагат големи реформи в МВР

Депутат от ПП каза кога ще вдигнат заплатите в МВР | StandartNews.com

В държавния сектор, включително и на служителите в МВР, заплатите няма да бъдат вдигани преди във ведомствата да бъдат извършени оптимизации и реални реформи, заяви в интервю за БНТ депутатът от "Продължаваме промяната" Пламен Шалъфов, който е и член на парламентарната комисия по бюджет и финанси.

По думите му управляващите са твърдо решени да удържат на натиска за вдигане на заплати в държавния сектор в този момент. Ако през следващите месеци във ведомствата, включително и в МВР, бъдат започнати ефективни реформи, тогава може да се мисли за повишение на заплатите с актуализацията на бюджета в средата на годината.

"Ясно искам да кажа, че сега в Бюджет 2022 основен принцип е, че не се вдигат заплати в държавния сектор. От това не са засегнати само полицаите. От много страни получаваме критики, но правителството е твърдо решено да удържи на тази позиция. Повишение на заплати ще има едва след започване на реформи, намаляване на раздут щат, дигитализация и нужни преструктурирания", каза Шалъфов.

По повод протеста на служителите на реда Пламен Шалъфов заяви, че няма спор, че парите в МВР не са достатъчно, но изтъкна, че бюджетът на МВР е от най-големите в държавата, а тази година той ще бъде увеличен с около 100 млн. лв. Добави, че проектът за Бюджет 2022 е изготвен бързо заради обстоятелствата и не е имало време сега да се залагат големи реформи в МВР. Изрази надежда, че това може да се случи с актуализацията през юни, откъдето да дойдат и повече средства за служителите на реда.

За музеите и галериите ще бъдат отделени допълнително 12 милиона лева, но те ще се разпределят на проектен принцип, каза още Пламен Шалъфов.

По думите му, въпреки намаляването на бюджета на правосъдната система у нас, секторът все пак ще получи с 2,4% повече пари от миналата година. Относно позицията на главния прокурор Иван Гешев срещу орязването на планираните средства, Пламен Шалръфов заяви, че миналата година не са били усвоени 8 млн. лева от бюджета на правосъдието и те са раздадени като бонуси. Освен това в България бюджетът на съдебната система е 0,7% от БВП срещу 0,3% средно за ЕС.

Ако все пак се окаже, че има критични проблеми с парите в съдебната власт, бюджетът може да се коригира с актуализацията през юни, изтъкна Шалъфов.

Пламен Шалъфов отговори на критиките на Кирил Ананиев от ГЕРБ, който вчера определи Бюджет 2022 като социален експеримент. Според депутата от "Продължаваме промяната" е налице противоречие в поведението на народните представители от ГЕРБ - хем казват, че бюджетът е раздут и има опасност да попаднем в дългова спирала, хем предлагат залагането на допълнителни разходи между двете четения.

"Или да ни кажат коя част от разходите да съкратим, или да признаят, че бюджетът е абсолютно балансиран и направен по правилата", каза Шалъфов.

Той потвърди прогнозата на управляващите, че инфлацията ще удържи нива между 5% и 6% на годишна база като предупреди, че следващите месеци се очаква по-голямо повишение, последвано от спад в средата на годината.

По думите му, ако не се случи непредвидена ситуация като война в Украйна, например, повишението на пенсиите и доходите ще надмине инфлацията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай