Вторник,

Управляващи и опозиция спорят какво да се прави с доставките на газ

От: Рачо Рачев, кадри Нова ТВ и БНТ -
842
Управляващи и опозиция спорят какво да се прави с доставките на газ
A
A
A

Депутати от управляващата коалиция и от опозицията обикалят телевизионните студиа в спор кой е отговорен за сегашната криза с газа и за това, че България остава без руски доставки след решение на Москва.

„Имаме сигурност на доставките. България няма да остане без газ“, заяви пред Нова телевизия депутатът от ГЕРБ и заместник-председател на Комисията по енергетика в парламента Делян Добрев.

„Аз съм в опозиция и имам изгода да кажа, че има риск и може да останем без газ, но това няма да се случи. Ние сме много малък консуматор - използваме едва 2% от износа на Русия за Европа“, съобщи той.

„Ще вземем газ и от Румъния, и от Гърция. Част от този газ ще бъде пак руски, но ще го платим с 30% повече заради посредниците. Това е главният въпрос – правят се на ястреби, за да плащаме с 30% повече за газ“, каза Добрев с упрек към управляващите.

„Масово се твърди от хора, които нищо не разбират, че ние не сме диверсифицирали, но ние всъщност сме и сме създали техническата възможност да внасяме газ от всички страни още през 2015 г.“, отбеляза той.

По думите му през 2012 г., когато той е бил енергиен министър, е била проведена процедура, избрана е американска компания и българските компресори са били подменени с реверсивни. „Избрахме най-добрата компания в света. Те могат както да изтласкват газ извън България, така и да всмукват газ“, посочи Добрев.

„Ние можем от юг да получим 20 млрд. кубика газ и от север още 20 млрд., т.е. ние можем да получим 40 млрд., а консумацията ни е 3 млрд.“, заяви депутатът от ГЕРБ.

„Всички приказки, че 12 години няма гръцка връзка и затова не сме диверсифицирали са пълна глупост. Ние имаме 40 млрд. кубика капацитет от внос, тя ще ни добави още три“, добави той.

Приключи стратегията, която до момента е прилагана, да не отстояваме интереса в диверсификацията на доставките на газ, заяви пред БНТ Радослав Рибарски от "Продължаваме промяната", който е председател на комисията по енергетика в Народното събрание.

По думите му България е изпълнила договора, съобразно условията и това прекъсване на доставките на газ е неразбираемо, предвид клаузите по договора. Поискани са разяснения как да бъде извършено плащането, това двуетапно превалутиране как гарантира, че е спазено условието в договора доставчикът да получи плащането директно от своя клиент. След правни консултации е станало ясно, че това не гарантира, че този начин на извършена транзакция е реално приключване на плащането, каза Рибарски.

Ние трябва да си спазим договора и да си плащаме задълженията в долари. Те са в долари и се превеждат в определената договорна сметка. Условието е наложено едностранно. Не става въпрос за принципи, имаме външнотърговски взаимоотношения, договори, които са ясно определени. Ние държим да бъде спазен договорът, каза още Рибарски.

Той заяви, че всички държави си спазват договорите към този момент, предстои плащане и ще видим дали подходът към тях ще е същият. "Към момента Европа се държи заедно, което е идеята в такива моменти да има координирано еднакъв отговор от всички държави", каза председателят на комисията по енергетика.

Рибарски каза, че не му е известно да са направени постъпки към арбитражен съд, но най-вероятно ще се стигне и до там.

Каза още, че имаме достатъчно възможности за заместване на газовите доставки.

Според него природният газ се търгува при борсови условия и не сме в ситуация, в която можем да изберем между един доставчик. Ще се разгледат доставки на втечнен газ, възможности на съседните държави да предоставят техни количества. Смята, че държавата ще прибегне към директни договаряния.

"В момента по плана за действия при прекъсване на доставките има и механизъм за сътрудничество, който гарантира, че при прекъсване на доставките в една държава, всички държави трябва да подпомогнат доставките", каза той.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички