Ухажваме саудитски министър за енергийно сътрудничество

Саудитска Арабия може да помогне за енергийната диверсификация на България и Европа

Ухажваме саудитски министър за енергийно сътрудничество | StandartNews.com

Премиерът Кирил Петков се срещна с министъра на икономиката и планирането на Кралство Саудитска Арабия Фейсал бин Фадел Алибрахим, съобщават от правителствената пресслужба.

В рамките на разговора им в министерския съвет беше обсъден потенциалът за развитие на двустранните отношения в области от взаимен интерес. Акцент беше поставен върху сътрудничеството в сферата на икономиката, високите технологии, иновациите и инвестициите.

Отбелязано беше също така, че Саудитска Арабия може да помогне за енергийната диверсификация на България и Европа.

Преди това външният министър Теодора Генчовска прие саудитския министър, чието посещение, първо по рода си в България, е част от негова обиколка в Източна Европа.

Генчовска подчертала, цитирана от пресцентъра на МВнР, че България разглежда Кралство Саудитска Арабия като един от най-важните партньори в Близкия изток. „Искаме да засилим партньорството си чрез развиване на взаимноизгодни отношения в области от стратегическо значение“, изтъкна тя.

Министърката дала положителна оценка за амбициозните планове на престолонаследника и вицепремиер принц Мохамед бин Салман, обединени в концепцията „Визия 2030“, целящи модернизацията на Саудитска Арабия.

По време на срещата българската страна отправила покана към Саудитска Арабия да посети Международното изложение за отбранителни продукти и услуги „Хемус 2022“ в Пловдив, което ще осигури платформа за европейски и международни компании да демонстрират своите иновации пред широка аудитория от целия свят и ще даде възможност за контакти с нови партньори.

Двамата министри обсъдиха също руската агресия срещу Украйна, както и продължаващите хутски атаки на територията на Саудитска Арабия. Те се обединиха около мнението, че всички конфликти трябва да се разрешат по мирен път на масата за преговори, посочват от МВнР.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай