Неделя,

Туристическият министър с мощна подкрепа за засегнатите бизнеси

От: Рачо Рачев, кадър НоваНюз -
Туристическият министър с мощна подкрепа за засегнатите бизнеси
A
A
A

Управляващите обсъждат икономически мерки, с които да подпомогнат засегнатите от пандемията и затягането бизнеси. Ако има затваряне, трябва да има компенсации за загубите. В момента се обсъждат конкретни параметри. "Браншът иска 70% от оборота от 2019 година, склонен съм да подкрепя това, справедливо е", заяви пред НоваНюз министърът на туризма Христо Проданов.

Нощните заведения в Смолян бяха затворени тези дни заради пандемията. В областта се намира един от най-големите ни зимни курорти. Естествено секторът се пита предвижда ли се да се затварят курортите при рязко повишаване на броя на заразените с коронавирус?

"Мерките в Смолян са решение на местното РЗИ, ще видим дали ще има резултат след седмица. Аз съм против двойните стандарти, ако има мерки и рестрикции, да бъдат за всички, не само за туризма", категоричен е Проданов.

Министърът информира, че засега посещенията в зимните курорти вървят много добре и той се надява новите мерки да не променят това. "Има ръст от британски туристи до седем пъти, мерките спрямо тях са адекватни, те идват здрави", констатира Христо Проданов.

Той е категоричен, че фалшивите сертификати са престъпление и не се факт само в Пампорово. "Проверките за здравния документ е въпрос на отговорност на управлението на обектите. В хотелите, в туризма най-много и стриктно се спазват всички мерки. Проверките са работа на РЗИ, нарушенията не са основание за отнемане на лицензи на хотели", убеден е Проданов.

"Ако трябва да има локдаун, да бъде за всички, не само за туризъм, хотели, ресторанти. Разговаряме да има обособени карантинни хотели, където да бъдат настанявани лица, като разходите се поемат от държавата", каза още той

За кредитните линии по ББР министър Проданов информира, че ресурсът е общо 60 милиона, 12 месеца е гратисният период за заведенията, 18 е за хотелите, което означава два сезона. Лихвата за него е сравнително добра - между 2,8% и 3,3 на сто. Могат да кандидатстват представители на сектора, а лимитите на средствата са до 250 000 за ресторантьорите и до 500 000 за хотелиерите.

За нови лифтове в Банско и Витоша Христо Проданов заяви, че до 2023 г. е възможно това да се случи с възобновяване функционирането на Драгалевския лифт, докато за Банско това ще отнеме повече време.

"За летния туристически сезон сме оптимистично настроени, но туристите вече правят резервации по-късно, засега те са малко, но всичко това е заради епидемията", каза още министърът на туризма.

Тагове:

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички