Цонев: Промените в НК до две седмици

Цонев: Промените в НК до две седмици | StandartNews.com

София. Необходимите промени в Наказателния кодекс (НК) за предложението на БНБ за затвор на разпространителите на неверни слухове за банковата система, могат да станат факт не по-рано от две седмици. Това обяви председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Йордан Цонев пред БНР като поясни, че политическите сили в парламента подкрепят предложението.

"След като липсата на превенция допусна такава атака, би трябвало сега да подходим по този начин, за да успокоим нещата и за да има ред в тази система. И в Европа, и в САЩ тези неща се наказват. Хората там разбират, че трябва да пазят банковата система, защото това са парите на всички хора и стабилността и устоите на държавата", обясни Цонев.

Кризата в КТБ не е предизвикана от изтегляне от сметки от държавни фирми, категоричен беше Йордан Цонев. "На срещата при президента беше докладвано дали държавни фирми са теглили средствата си масово от КТБ. Управителят и подуправителят на БНБ казаха, че това не е факт. Няма такова теглене извън лимита от 25%, който трябва да е в една банка. Онова, което е предизвикано в КТБ, не е от теглене на средства от държавните фирми.

Одитът в КТБ, който ще покаже кой е теглил пари от банката, ще бъде готов до края на седмицата, каза председателят на бюджетната комисия.

Цонев смята, че Комисията за финансов надзор е била на мястото си, а действията й са били безкомпромисни.

Вчера Българската народна банка поиска създаването на нов текст в Наказателния кодекс, който да преследва със затвор от две до пет години разпространението на заблуждаваща или невярна информация за банки или финансови институции, които могат да доведат до паника сред населението.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай