Цонев окончателно оправдан за хангарите

Цонев окончателно оправдан за хангарите | StandartNews.com

София. Бившият военен министър Николай Цонев бе окончателно оправдан от Върховния касационен съд по делото за хангарите. Това е третото от общо четирите дела срещу него, по което получава окончателно оправдателна присъда. Според обвинението ексминистърът е нарушил служебните си задължения и е закупил от САЩ за нуждите на армията машина за производство на хангари, с което е нанесъл имуществени вреди за над 8 млн. лева, както и неимуществени вреди, изразяващи се в нарушение на плана за тактическа и бойна подготовка на армията.

Първите две инстанции определиха тезата на държавното обвинение като особено несъстоятелна. От ВКС посочват, че дори и в касационния протест на прокуратурата няма връзка с обвинителния акт за престъпление по служба. „Очевидно не е съобразено с пределите на наказателния процес, които са определени от обвинителния акт. Посочената група обстоятелства и да има някакво наказателно правно значение, то определено не е свързано с престъпния състав по чл.282 НК", се посочва в мотивите на върховните магистрати. Според тях описаното в обвинителния акт би имало отношение при доказване на престъплението подкуп, но такова обвинение няма, а изложените обстоятелства съвсем не са достатъчни.

Цонев вече окончателно е оправдан по другите две дела – за „Терем" и за нарушения по Закона за обществените поръчки. На първа инстанция получи оправдателна присъда и в процеса за подкуп заедно със съдията Петър Сантиров и финансиста Тенчо Попов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай