Цонев разкри защо Иво Прокопиев иска да сложи ръка на БНБ

Стига сте слугували на олигарси, призова депутатът

Цонев разкри защо Иво Прокопиев иска да сложи ръка на БНБ | StandartNews.com

Олигархът Иво Прокопиев се опитва да глътне цяла България. Много му е важен регулаторът БНБ, страшно му е важен този пост. За да си вземе лиценз на македонската банка, за да подкара банките, които не ги е оставил с български собственици вече 15 години и т.н. Това заяви от трибуната на парламента зам.-председателят на ДПС и на ПГ на Движението Йордан Цонев по време на дебатите за избор на нов управител на БНБ. Единственият кандидат бе председателят на Бюджетната комисия в НС Любомир Каримански (ИТН). Управляващото мнозинство не подкрепи обаче кандидатурата му. За него гласуваха единствено депутатите от ИТН и ДПС.

Този дебат е продължение на почти половин година дебат по темата. Следя го много голям професионален интерес – и като политик, и като икономист, и като финансист, каза Цонев, припомняйки именно той като председател на Бюджетната комисия в НС внесе в парламента текста за въвеждането на валутния борд в България.

През всичките тези години обаче толкова много неточности не бях слушал, каза Йордан Цонев и обори трите основни тези по време на дебата.

Първата теза в управляващата коалиция, за да не се обединят около Каримански, бе, че той нямал достатъчно знания или авторитет, или други неща, които касаят репутацията. Това не е вярно. Два парламента част от мнозинството го избира за председател на Бюджетната комисия. Сегашният и бивш финансов министър се довери на него. Аз знам какво е това – председателят на Бюджетната комисия е по-важен на финансовия министър от зам.-министрите му, подчерта Йордан Цонев, който в 47-оно НС е зам.-председател на Комисията по бюджет и финанси.

Без председателя на Бюджетната комисия финансовият министър е обречен на провал. Фактите показват, че Асен Василев има пълно доверие на Каримански, каза Цонев. И се обърна към мнозинството: „Петните г-н Каримански и заблуждаване обществото!”.

Втората теза бе, че управителят на БНБ е толкова важен, че едва ли не трябва да поверим поста на някой абсолютен професионалист от чужбина. Чл. 18 от закона на БНБ обаче отрежда скромна роля на управителя - да бъде административен ръководител на персонала в банката, да ръководи УС и да я представлява в чужбина, обясни Йордан Цонев. И риторично попита депутатите: „Знаете ли, че подуправителите имат автономност на дейностите. Те са независими. Нищо не зависи от управителя!”

Йордан Цонев се обърна към депутатите от „Възраждане”: „Ние сме опоненти, но уважаваме тезите ви. В българското общество няма консенсус за въвеждане на еврото и вие представлявате тази част от обществото, която е против. Затова сте необходими в този дебат, за да може той да се доведе докрай. Но, колеги, въвеждането на еврото не зависи от БНБ и нейния управител. Това е политическо решение. Ако стане – ще стане в тази зала.”

Гласувайки против избора на управител на БНБ вършите една друга работа. Дали не оставяте по-дълго време на власт тези, които преди 2 часа казахте, че искате да свалите, попита още „Възраждане” Цонев.

Не намирам нито един полезен аргумент за управлението целият този ажиотаж около избора да става пред очите на обществото. Да беше външен човек – добре, но тук става въпрос за народен представител, за когото повечето от вас два пъти са гласували да бъде председател на Бюджетната комисия, подчерта Цонев.

Зам.-председателят на ДПС разкри истинските причини партии от управляващото мнозинство да не подкрепят Любомир Каримански: „Зависимостите на премиера и вицепремиера от Иво Прокопиев!”.

ДПС е изключително информирана партия, каза Цонев. И заяви: „Олигархът се опитва да глътне цяла България, но ще му приседне. Много му е важен регулаторът БНБ, страшно му е важен този пост. За да си вземе лиценз на македонската банка, за да подкара банките, които не ги е оставил с български собственици вече 15 години и т.н.”.

Това прави този човек от години и сега е еманацията на неговата дейност. Иска този регулатор затова е целият този ажиотаж. Но това вреди на държавата, категоричен бе Цонев.

Той коментира и „воплите, че ако няма единна кандидатура, управителят ще зависи от опозицията – ГЕРБ и ДПС”. Кой избра сегашния управител Димитър  Радев, който чудесно си върши работата? Избраха го ГЕРБ и ДПС, отсече Цонев. И подчерта, че Каримански е достойна личност.

Стига сте слугували на олигарсите, защото ще платите много висока цена на изборите. И на запад, и тук вече виждат какво стана. Много е ясна картинката. И, ако някой от вашите ръководители се опитват да са вързани с този човек Иво Прокопиев, аз ви съветвам вие да не го правите, призова Йордван Цонев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай