Събота,

Цонев разкри 2 страшни грешки в бюджета. Предупреди за опасност

От: СТАНДАРТ -
1452
Цонев разкри 2 страшни грешки в бюджета. Предупреди за опасност
A
A
A

Две огромни макроикономически грешки в бюджета на Държавното обществено осигуряване разкри зам.-председателят на бюджетната комисия в НС Йордан Цонев (ДПС).

Завишихме осигурителната тежест за отрасъл, който е двигател на растежа и това не е добре. Увеличихме осигурителната тежест на земеделците при положение, че в целия свят има криза на храните, т.е. има недостиг, заяви Цонев. И допълни: „Там имаме не само да погасяваме ценови шок за земеделските производители, но и огромен експортен потенциал”.

От макроикономическа гледна точка нашето мнение на парламентарната група на ДПС е, че вчерашните две грешки са най-големите в цялата бюджетна процедура, даде оценката си експертът на ДПС. И изтъкна, че третата огромна грешка би била отказът да се приеме предложението на ДПС за увеличаване на приходната част на държавния бюджет с 1,63 млрд. лв.

ПГ на ДПС направи пакет от предложения в държавния бюджет за компенсиране на инфлационния шок и повишените енергийни разходи както за бизнеса, така за хората, така за общините, обясни Йордан Цонев.

„Вие предвиждате 4,5% дефлатор. При тази инфлация сами разбирате, че няма как дефлаторът да бъде такъв. Няма как прогнозата да се сбъдне при тези нива на цените на енергоносителите, на хранителните продукти и на много голяма част от останалите стоки”, обърна се депутатът от ДПС към финансовия министър, мотивирайки предложенията на ДПС.

Предлагаме увеличение с 1,63 млрд. лв. на приходната част. Водили сме разговори с колеги макроикономисти и икономисти от всички парламентарни групи, включително и с Вас. Основанията да очакваме по високи приходи са налице, каза Цонев. И разясни, че с увеличението на приходната част респективно част от парите ще се върнат към хората, бизнеса и общините.

След като не можахме да намерим друг подход тези средства да не бъдат изпомпвани от икономиката, редно е да го направим сега. Аз приемам вашия аргумент, че може би ще има по голяма яснота през юли. Обаче пък за бизнеса, за общините и за хората които планират разходите си, които днес понасят шока от инфлацията и последиците от все още действащата пандемия, е по-добре сега да знаят, че могат да разчитат на това, категоричен бе Цонев.

Тук от тази трибуна беше заявено, че бюджетът ще компенсира инфлацията напред в аванс. Ако ще го правим, дайте да го направим. Това е сериозно предложение, което не е популистко, а основано на сериозен анализ, призова зам.-председателят на ДПС. И изтъкна, че разходите са разпределени така, че да стигнат наистина до групи от хора, до общините, които имат нужда от компенсация от ценовите шокове.

„Предложението не е нито опозиционно, нито популистко. Когато през юли предложите няколко милиарда увеличаване на приходната част и респективно на разходната, ще се върнем да се питаме защо не го направихме сега. Защото това е много по добре за общините и за бизнеса, и за хората. Предвидимостта!”, каза Йордан Цонев.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички