Цонев: Кабинетът живее в измислена реалност. Искаме диалог

Стабилността означава търсене на максимално съгласие, каза зам.-председателят на ДПС

Цонев: Кабинетът живее в измислена реалност. Искаме диалог | StandartNews.com

Кабинетът живее в измислената реалност на мерките, които взема. Влезте в реалността на хората, на България, на опасностите, които са пред страната ни. На нашите съюзнически задължения и на всичко, което се опитваме да правим. Това заяви зам.-председателят на ДПС и на Парламентарната група на Движението Йордан Цонев по време на дебатите за смяна на министъра на отбраната.

Стабилността означава диалог между институциите, търсене на максимално съгласие, диалог между политическите партии в българския парламент. Това означава не диалог между четворната коалиция, а диалог между нея и опозиционните партии. Това е абсолютно задължително в условие в такава тежка военна криза, категоричен бе Цонев.

Ние не искаме политическа нестабилност в този момент, ние не искаме кабинетът да пада, не искаме избори, защото това би било пагубно за страната. Но искаме друго - искаме дебат, г-н министър-председател, искаме разговор между институциите, подчерта народният представител от ДПС.

Ето какво още каза Йордан Цонев:

Дебатът е за персонални промени за състава на Министерски съвет. Но той прерасна и в други посоки, например: за или против НАТО. Плонжове и обяснения в любов, приятелство и неприятелство. Визирам парламентарната група на ГЕРБ, която в началото се опита да обясни на Министерски съвет, че ще го спаси и днес. След това министър-председателя им благодари много учтиво. Да не съм на тяхно място.

Ситуацията е достатъчно сериозна. Да не кажем по-тежка дума, за да имаме такова фриволно отношение към темата, включително и от министър-председателя. Защото много въпроси  могат да се зададат, но този, който остава без отговор, е: Кои са истинските причини за смяната на този министър?

Очевидно не са изявленията във фейсбук и очевидно те не са възникнали днес. Като се има предвид, че са минали седемдесетина дни от избора на Министерски съвет, и като се има предвид, че въпросният министър е бил министър-председател на сегашния министър-председател и на някой от сегашните министри, възникват много въпроси, на които няма ясни отговори. А тези отговори българското общество трябва да ги знае точно в този момент. Трябва да ги знаят и натовските ни партньори.

Ние сме пълноправен член на НАТО и Европейския съюз. Вчера ние имахме европейски форум, партиен и много сериозни европейски политици, които определят европейската политика в момента, ни питаха: Какво става при вас? Защо се сменя военният министър? Пробив ли има в правителството? Ние им казахме, че и ние не знаем. Струва ми се, струва ни се на цялата парламентарна група, че малко по-задълбочен трябваше да бъде отговорът точно на този въпрос. Затова и председателят на ДПС Мустафа Карадайъ много точно каза в изявлението си - не е фейсбук причината, причината не е от два дни, не е от три дни. Но точно в този момент, да се премълчават неща, които трябва да знаят българският парламент и българското общество, не работи в полза на никого. Това първо.

Второ – по повод на това дали дебатът е за качеството на Министерски съвет? Разбира се, че е за това. Няма дебат за персонална смяна в Министерски съвет, който да минава през друго, освен през оценка на целия Министерски съвет. Винаги е било така в тази зала. Защото за това става въпрос. Независимо дали се сменят един, двама, трима или петима министри. Аз съм бил свидетел на смяната 9 от 12 министри. Смяна по времето на г-н Костов. Пак в едни драматични събития стана това, когато войната беше в Югославия. Когато трябваше да вземем изключително мъчителни и тежки решения за разрешение на натовските самолети, които трябваше да накажат режима на Милошевич.

В такива моменти не е много удачно да има смях и закачки в тази зала, нито остроумия. Трябва да има честни отговори. А честните отговори ние днес не ги чухме.

Трябва да има и честни оценки на това, което се случи за тези седемдесетина дни, а то не е похвално. Аз ще цитирам вицепремиер от този кабинет. Г-жа Нинова, която по време на четиригодишното управление на ГЕРБ беше достатъчно яростен противник и непрекъснато напомняше, че има две реалности - едната, в която живее ГЕРБ и другата - реалността на истинските хора. Г-жо Нинова, в момента има две реалности. Както бяхте права тогава, така съм прав и аз сега.

Кабинетът живее в измислена реалност. По отношение на мерките, които взима, е в абсолютно измислена реалност за качеството на бюджета си. Няма да казвам, че той вече няма никакво качество. Войната го заличи. Но това е обективно условие. Но и да нямаше война, бюджета оценката ви е абсолютно погрешна.

Има две реалности: влезте в реалността на хората, на България, на опасностите, които са пред България. На нашите съюзнически задължения и на всичко, което се опитваме да правим.

Г-н Карадайъ изрично подчерта в нашата позиция - ние не искаме политическа нестабилност в този момент, ние не искаме кабинетът да пада, не искаме избори, защото това би било пагубно за страната. Но искаме друго - искаме дебат, г-н министър-председател, искаме разговор между институциите.

От кого ще скриете в България, че изпълнителната власт отново е скарана с президента. Няма нужда да ме опровергавате, не желая. Няма нужда и да го потвърждавате. На цяла България това е видно, от всякъде, от хеликоптер дори. Това с какво допринася в тази ситуация в момента? С нищо. Как ще обясните факта? Не симпатизирам на ГЕРБ, не изтъквам и нашия жест онзи ден с декларацията. Как ще обясните факта с продължаващата липса на диалог между опозиция и управляващи?

Това са елементите на стабилността. Не плонжовете пред този и онзи, защото ние нямаме нужда от плонжове. Когато трябва, както каза г-н Гюров онзи ден в декларация: когато трябва българските политици са взели правилното решение. Ние сме пълноправни членове на НАТО и Европейския съюз и се държим като такива. Като лоялни и истински партньори. Но? Стабилността означава: диалог между институциите, търсене на максимално съгласие, диалог между политическите партии в българския парламент, което означава не диалог между четворната коалиция, а диалог между нея и опозиционните партии. Това е абсолютно задължително в условие в такава тежка криза, военна.

Има война. Ние дали го разбираме това? Или си дрънкаме от тази трибуна, че някой министър не употребил правилния термин война, а употребил военна операция. Има война! Обаче разбираме ли същността на тази дума.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай