Четвъртък,

Цонев: Кабинетът живее в измислена реалност. Искаме диалог

От: СТАНДАРТ -
786
Цонев: Кабинетът живее в измислена реалност. Искаме диалог
A
A
A

Кабинетът живее в измислената реалност на мерките, които взема. Влезте в реалността на хората, на България, на опасностите, които са пред страната ни. На нашите съюзнически задължения и на всичко, което се опитваме да правим. Това заяви зам.-председателят на ДПС и на Парламентарната група на Движението Йордан Цонев по време на дебатите за смяна на министъра на отбраната.

Стабилността означава диалог между институциите, търсене на максимално съгласие, диалог между политическите партии в българския парламент. Това означава не диалог между четворната коалиция, а диалог между нея и опозиционните партии. Това е абсолютно задължително в условие в такава тежка военна криза, категоричен бе Цонев.

Ние не искаме политическа нестабилност в този момент, ние не искаме кабинетът да пада, не искаме избори, защото това би било пагубно за страната. Но искаме друго - искаме дебат, г-н министър-председател, искаме разговор между институциите, подчерта народният представител от ДПС.

Ето какво още каза Йордан Цонев:

Дебатът е за персонални промени за състава на Министерски съвет. Но той прерасна и в други посоки, например: за или против НАТО. Плонжове и обяснения в любов, приятелство и неприятелство. Визирам парламентарната група на ГЕРБ, която в началото се опита да обясни на Министерски съвет, че ще го спаси и днес. След това министър-председателя им благодари много учтиво. Да не съм на тяхно място.

Ситуацията е достатъчно сериозна. Да не кажем по-тежка дума, за да имаме такова фриволно отношение към темата, включително и от министър-председателя. Защото много въпроси  могат да се зададат, но този, който остава без отговор, е: Кои са истинските причини за смяната на този министър?

Очевидно не са изявленията във фейсбук и очевидно те не са възникнали днес. Като се има предвид, че са минали седемдесетина дни от избора на Министерски съвет, и като се има предвид, че въпросният министър е бил министър-председател на сегашния министър-председател и на някой от сегашните министри, възникват много въпроси, на които няма ясни отговори. А тези отговори българското общество трябва да ги знае точно в този момент. Трябва да ги знаят и натовските ни партньори.

Ние сме пълноправен член на НАТО и Европейския съюз. Вчера ние имахме европейски форум, партиен и много сериозни европейски политици, които определят европейската политика в момента, ни питаха: Какво става при вас? Защо се сменя военният министър? Пробив ли има в правителството? Ние им казахме, че и ние не знаем. Струва ми се, струва ни се на цялата парламентарна група, че малко по-задълбочен трябваше да бъде отговорът точно на този въпрос. Затова и председателят на ДПС Мустафа Карадайъ много точно каза в изявлението си - не е фейсбук причината, причината не е от два дни, не е от три дни. Но точно в този момент, да се премълчават неща, които трябва да знаят българският парламент и българското общество, не работи в полза на никого. Това първо.

Второ – по повод на това дали дебатът е за качеството на Министерски съвет? Разбира се, че е за това. Няма дебат за персонална смяна в Министерски съвет, който да минава през друго, освен през оценка на целия Министерски съвет. Винаги е било така в тази зала. Защото за това става въпрос. Независимо дали се сменят един, двама, трима или петима министри. Аз съм бил свидетел на смяната 9 от 12 министри. Смяна по времето на г-н Костов. Пак в едни драматични събития стана това, когато войната беше в Югославия. Когато трябваше да вземем изключително мъчителни и тежки решения за разрешение на натовските самолети, които трябваше да накажат режима на Милошевич.

В такива моменти не е много удачно да има смях и закачки в тази зала, нито остроумия. Трябва да има честни отговори. А честните отговори ние днес не ги чухме.

Трябва да има и честни оценки на това, което се случи за тези седемдесетина дни, а то не е похвално. Аз ще цитирам вицепремиер от този кабинет. Г-жа Нинова, която по време на четиригодишното управление на ГЕРБ беше достатъчно яростен противник и непрекъснато напомняше, че има две реалности - едната, в която живее ГЕРБ и другата - реалността на истинските хора. Г-жо Нинова, в момента има две реалности. Както бяхте права тогава, така съм прав и аз сега.

Кабинетът живее в измислена реалност. По отношение на мерките, които взима, е в абсолютно измислена реалност за качеството на бюджета си. Няма да казвам, че той вече няма никакво качество. Войната го заличи. Но това е обективно условие. Но и да нямаше война, бюджета оценката ви е абсолютно погрешна.

Има две реалности: влезте в реалността на хората, на България, на опасностите, които са пред България. На нашите съюзнически задължения и на всичко, което се опитваме да правим.

Г-н Карадайъ изрично подчерта в нашата позиция - ние не искаме политическа нестабилност в този момент, ние не искаме кабинетът да пада, не искаме избори, защото това би било пагубно за страната. Но искаме друго - искаме дебат, г-н министър-председател, искаме разговор между институциите.

От кого ще скриете в България, че изпълнителната власт отново е скарана с президента. Няма нужда да ме опровергавате, не желая. Няма нужда и да го потвърждавате. На цяла България това е видно, от всякъде, от хеликоптер дори. Това с какво допринася в тази ситуация в момента? С нищо. Как ще обясните факта? Не симпатизирам на ГЕРБ, не изтъквам и нашия жест онзи ден с декларацията. Как ще обясните факта с продължаващата липса на диалог между опозиция и управляващи?

Това са елементите на стабилността. Не плонжовете пред този и онзи, защото ние нямаме нужда от плонжове. Когато трябва, както каза г-н Гюров онзи ден в декларация: когато трябва българските политици са взели правилното решение. Ние сме пълноправни членове на НАТО и Европейския съюз и се държим като такива. Като лоялни и истински партньори. Но? Стабилността означава: диалог между институциите, търсене на максимално съгласие, диалог между политическите партии в българския парламент, което означава не диалог между четворната коалиция, а диалог между нея и опозиционните партии. Това е абсолютно задължително в условие в такава тежка криза, военна.

Има война. Ние дали го разбираме това? Или си дрънкаме от тази трибуна, че някой министър не употребил правилния термин война, а употребил военна операция. Има война! Обаче разбираме ли същността на тази дума.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички