Трудните уроци за партията на Слави

Групите на подкрепата като орел, рак и щука - всеки с интереса си

Трудните уроци за  партията на Слави | StandartNews.com

* Групите на подкрепата като орел, рак и щука - всеки с интереса си

* Как ИТН вече разбута политическото блато

 

Едва спечелила изборите, партията на Слави Трифонов бе принудена да се сблъска с особеностите на българската национална политика. И да разбере, че тъмната й страна е пълна с много повече враждебност, отколкото въобще е предполагала.

6 трудни урока получи "Има такъв народ" за краткото време от победната изборна нощ на 11 юли до днес.

1. Правила няма

Първият и най-важен урок за ИТН бе, че правила няма. Те се пишат и нарушават в движение, в зависимост от това кой е по-креслив, ако не е по-силен. 

Верни на дадената след 45-ото НС дума, че ще бъдат диалогични, открити и максимално бързи, победителите в изборите обявиха кабинет още на следващия ден. По начина, по който само те добре умеят - с телевизионно обръщение на Слави Трифонов. Защото вярват, че е важно какво се казва, а не къде и пред чий микрофон.

Лидерът на "Има такъв народ" представи кандидат-премиера Николай Василев, министерски екип и приоритети. Пред цяла България. Но тутакси разбра, че за т.нар. политически елит това е по-голям грях, отколкото да запази в тайна кандидат-премиера Антоанета Стефанова до получаването и връщането на мандата за кабинет. Като във вица - зайо, що си със шапка и що си без шапка, повтори няколко пъти Тошко Йорданов, искрено неразбирайки повратливата позиция на партиите в НС, особено на заявилите се като партньори на ИТН "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме".

2. Мисля едно, казвам друго, върша трето

Ако точно този урок ИТН всъщност никога не научи, със сигурност ще успее. В дните на консултации за кабинет, хората на Слави Трифонов разбраха, че срещу себе си имат виртуози. И "Демократична България", и "Изправи се БГ! Ние идваме", и БСП първо им обясниха, че искат разговори само за политика. Никакви персони. А когато тези срещи минаха, изведнъж се оказа, че всъщност настоявали за имената на министрите. Но не да ги знаят, а да ги определят. Опитът за кадруване мина през публична пледоария в пленарна зала на Христо Иванов за служебните министри Кирил Петков и Асен Василев и заплюването след това на 5 най-важни министерства - икономика, финанси, МВР, правосъдие и култура. Продължи през прикачените от Мая Манолова Бойко Рашков и проф. Велислав Минеков, за да стигне да финала до тържествения пирует на Корнелия Нинова, която обяви, че чака мандат, за да направи служебния кабинет редовен.

3. Черното е бяло, бялото - черно, а всичко е 50 нюанса кално сиво

Николай Василев бе охулен като кандидат-премиер на ИТН, защото не бил ново лице. Следващият номиниран за поста Пламен Николов бе ударен, защото бил непознато лице. На Василев големият грях бил управленският опит с царя и в Тройната коалиция, на Николов - липсата на какъвто и да е досег с властта и политиката. 

Един от най-добрите юристи в държавата Петър Илиев първо бе омаскарен, защото получил награда от "царския човек" проф. Огнян Герджиков. След което бе ударен като с парен чук от компромата, че едва ли не бил плагиат. Под угрозата за моментална среща в съда никой не посмя да му го каже в очите. Но така на повърхността изплува още една важна особеност на българската национална политика - "всички са маскари", омацани в 50 нюанса кално сиво. 30 години политиците ни живеят според народната максима: "Те го плюят, той си вика дъжд вали". И днес хората от ИТН, които са за първи път политици, разбират, че край тях има прекалено много доброжелатели, които искат да ги повлекат със себе си към блатото. И Христос да бяхме предложили, щяха да му намерят кусури, възмути се Мика Зайкова. А Слави отсече: Това само ме мотивира. Няма спирка!

4. Сроковете съществуват, за да се нарушават, всичко се решава в 12 без 1

Спешната нужда от работещ кабинет, който да внесе плана за възстановяване, да даде рамо на бизнеса и хората и да подготви страната за четвъртата ковид вълна, се разми като мираж. На фона на подчертания интерес към персоналния състав на кабинета, лидерите на "Демократична България" не отидоха да го чуят. А "Изправи се БГ! Ние идваме", които питаха за приоритети и ангажименти, се оказаха без въпроси на срещата с Пламен Николов. А БСП, които уж чистосърдечно харесаха премиера и министрите, накрая решиха, че служебните са по-добри. 

В средата на първия мандат, вместо да се произнесе подкрепя ли предложения кабинет или не, "Демократична България" обяви, че има цяла седмица да мисли. А Нинова прекъсна цяло пленарно заседание, за да събере пленума в дупката на "Позитано" и да обяви: Разговорите продължават, за подкрепа - ще видим.

Така по стар навик нервите ще останат опънати до последния момент и всичко ще се реши в 12 без 1. С една малка, но съществена разлика. ИТН няма да свали гарда, както правеше Борисов, а преди него и почти всички останали лидери и премиери. На мен никой не може да ми извива ръцете, каза Слави.

5. Казаната дума не е хвърлен камък, а пусната димка

Това е най-неразбираемият за ИТН урок. В сряда Тошко Йорданов бе искрено изумен, че получава в бТВ въпроса парламентарната група на "Има такъв народ" подкрепила ли е кабинета и как го е подкрепила. С овации, каза Йорданов и с недоумение върна питането: "Как си представяне министрите, които като експерти на ИТН работят от много време заедно, част от тях са депутати в момента, да не получат подкрепата на колегите си". За хората на Слави Трифонов джентълменското споразумение е повече от договор. Казаната дума, особено публично, запечатана от камери и микрофони, е закон. Затова димки като "да подпишем споразумение" са непонятни за тях. Не случайно от парламентарната трибуна Филип Станев подробно съобщи сектор по сектор набелязаните от ИТН, "Демократична България", "Изправи се БГ! Ние идваме" и БСП приоритети. Възражения нямаше. 

6. Приятелят е враг, врагът - приятел. На почит е предателят

Повече от 10 дни БСП изумяваше всички. На фона на приятелския огън по ИТН от Христо Иванов и капризите на Мая Манолова, БСП демонстрираше приятелското отношение и готовност й за партньорство с ИТН. Тошко Йорданов дори публично се зачуди коя партия е врагът за "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме" - ГЕРБ или ИТН.

Накрая мнозина вкупом се запитаха как хората около Слави, които свалиха БСП на Жан Виденов от власт с "Пътнико OFF", сега ще подкрепят заедно кабинет.

Но при Нинова наистина всяко чудо е за три дни. В сряда първата социалистка разкри характера си. И показа, че владее не промяната, а подмяната. 

Ден, след като обясняваше, че имат пълно съвпадение с ИТН по важните приоритети, повтори думите на Антон Кутев, че предложенията на БСП не били приети. И обяви: Разговорите продължават. А дясната й ръка Румен Овчаров нажежи допълнително страстите като обяви, че ИТН се държали нахално, а кабинетът им бил "върхът на сладоледа". При БСП предателството е в кръвта.

Всъщност, колкото трудни уроци научиха хората на Слави, два пъти по толкова дадоха те самите. За първи път от 30-години насам в Народното събрание има различна група. Тя идва и си тръгва заедно на работа. В нея скандали няма. Приятелският огън е непознат. Водеща е експертизата, не интригата. Депутатите на ИТН не познават купешките фрази на много политици, с много "бивш" пред титлите си. Но владеят безжалостните метафори, родени от живота извън жълтите павета. Дали кабинетът на "Има такъв народ" ще получи подкрепа в пленарната зала или изборите отново чукат на вратата, е въпрос на политическа отговорност, депутатска съвест и малко парламентарна аритметика. Но каквото и да се случи, другото вече влезе сред партиите. И искат или не, показа като криво огледало недъзите им. На нови избори, когато и да се те, старите номера вече няма да минават. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай