Третият лъч на метрото тръгва до 31 август (ВИДЕО)

Премиерът Борисов направи инспекция и остана много доволен от свършеното

Третият лъч на метрото тръгва до 31 август (ВИДЕО) | StandartNews.com

Бойко Борисов и кметът на София Йорданка Фандъкова инспектираха третата линия на метрото в столицата.

Премиерът и Фандъкова бяха придружени от финансовия министър Владислав Горанов и министъра на транспорта Росен Желязков, както и от изпълнителния директор на „Метрополитен“ Стоян Братоев.

Още преди да влязат в последния тунел министър-председателят даде да се разбере, че е доволен от видяното. По думите му нямало нищо общо с преди години и си спомни как от Банкя е минавал от там. На свой ред столичният кмет Йорданка Фандъкова му обясни, че е трябвало да се съобразят с регулацията.

"Още един град под земята", каза Борисов.

Става дума за участъка от "Красно село" до "Хаджи Димитър" , който трябва да бъде пуснат юли-август. Тогава между двата квартала ще се стига за 12 минути. Първите спирки от третия лъч на метрото трябваше да бъдат пуснати през май, но заради пандемията от коронавирус това не се случи. Освен това на новите станции ще има стъклени прегради срещу инциденти с височина 1,5 м, които ще разделят пероните и влака.

След това Борисов се качи на самото метро. Там Братоев пък му разясни какви машини и инсталации са ползвали. "Е как в България разликата е 100 млн. евро по-малко в сравнение с европейското метро", каза още Борисов. "И като дам тази цифра и спират да говорят - с едни и същи влакове. Най-доброто", каза премиерът.

В метрото премиерът показа предпазните стени, които са монтирани на пероните. Фандъкова каза, че такива ще има на старите станциите на метрото на Опълченска и на Националния стадион. Тя обясни, че тази трета линия на метрото била най-тежкият участък. Братоев пък поясни, че имало подземна река. А Борисов попита дали не може да я изкарат отгоре като Перловската река.

Братоев на свой ред обясни, че са го укрепили, а най-тежки са били станциите при Орлов мост и при НДК.

Фандъкова пък поиска съдействие от премиера за следващите отсечки, като поясни, че в момента кандидатства за финансиране за следващия програмен период.

Накрая те пристигнаха на новата станция на НДК. Увери се, че в момента влаковете вървят по трасето, за да го тестват.

Огромни съоръжения, остана доволен Борисов. Премиерът не пропусна да изтъкне, че станцията на НДК много му харесва.

На станция "Патриарх Евтимий" пък Борисов остана доволен от декорацията с шевици на пода и заяви, че това е трябвало да стане и за БГ председателството на ЕС.

"Гледайте каква красота. Гледайте шевиците. Браво", каза премиерът и добави: "Представете си колко трябва да сте изобретателен, че да се намерят кусури".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай