Тренд: Спад в подкрепата за ПП, раздвоени сме за предсрочни избори

През този месец основният им опонент в лицето на ГЕРБ вече е първа политическа сила

Тренд: Спад в подкрепата за ПП, раздвоени сме за предсрочни избори | StandartNews.com

Управляващата партия "Продължаваме промяната" бележи нов спад в подкрепата, което позволява ГЕРБ да ги изпревари, става ясно представително проучване на Изследователски център “Тренд” по поръчка на “24 часа”.

Не спира ерозията на „Продължаваме промяната“ – от 22,9% сред заявилите, че ще гласуват през март, до 20,1% през април. Този спад при формацията на Петков и Василев води до структурна промяна на електоралните нагласи, като през този месец основният им опонент в лицето на ГЕРБ вече е първа политическа сила с 23,6% от гласуващите.

ДПС и БСП задържат сходни нива в сравнение с предишния месец съответно с 11,1% и 10,5% от гласуващите. Регистрира се втори пореден месец на ръст при „Възраждане“ – от 7,3% през март до 9,3% през април, което нарежда партията на Костадинов като пета политическа сила в страната, в близки стойности до третата и четвъртата. "Демократична България" задържа позиции със 7,1% от гласуващите, а „Има такъв народ“ този месец са с 6,9% от всички заявили, че ще гласуват на евентуални избори. 

След съществения отлив на подкрепа през миналия месец спрямо основните институции, при настоящето проучване се регистрира известна стабилизация с продължаваща минимална ерозия. Положителната оценка за работата на парламента се задържа на 24% от всички интервюирани, докато отрицателните оценки се покачват до 66%.

При правителството "Тренд" регистрират също лек спад на положителни оценки за работата – от 29% през миналия месец до 27% през този, а отрицателните бележат също минимален ръст от 56% през март до 58% през април.

Съществени различия има в отношението към работата на правителството сред различните партийни електорати. Симпатизантите на „Продължаваме промяната“ стоят най-убедени в подкрепа си спрямо кабинета. Останалите три партньора имат доста по-нюансирано отношение. Сред привържениците на Демократична България съотношението положителна-отрицателна оценка е в пропорция 5 към 3. Симпатизантите на БСП са разделени на две равни части в тази си оценка, докато тези на „Има такъв народ“ в по-голямата си част имат отрицателно отношение към работата на кабинета.

При президента не се наблюдава съществена промяна този месец, като положителните оценки за неговата работа са 50%, а отрицателни 38%.

Близо половината българи (47%) са на мнение, че предсрочни парламентарни избори не сa необходими. 37% са на обратното мнение. Сред разбивките по групи прави впечатление, че единствено сред симпатизантите на ГЕРБ и Възраждане доминира позицията, че са необходими предсрочни парламентарни избори. Малко над половината (52%) смятат, че правителството няма да изкара пълен мандат. 28% са на противоположното мнение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай