Събота,

Транспортният министър каза как ще принудим Русия да спре войната

От: Рачо Рачев, сн. БГНЕС -
5106
Транспортният министър каза как ще принудим Русия да спре войната
A
A
A

Вече няма печеливши, само се смятат загуби и това е така от момента, в който започна войната. Очевидно е, че българският бизнес губи от всички тези ограничения и не само той. В наш интерес е да създадем заедно с колегите от Европейския съюз (ЕС) икономически блок, който да принуди Русия да спре войната, заяви на пресконференция в Бургас министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев. Той посочи, че България не иска да участва във войната, а иска тя да спре.

"Изследвали сме всичките възможности, свързани с евентуални ограничения на руския флот. Чухме се с експерти. Преценихме, че за известен период, под определени условия, това може да си го позволим", заяви министърът. Той посочи, че условията в момента се договарят в Европейската комисия, тъй като разчитаме да излезем с общо становище.

Министърът каза, че ограниченията, които евентуално биха били наложени, не бива да касаят нефтопродукти, газ, пропан-бутан, ядрено гориво и други стратегически суровини за българската икономика.

"Ще бъдат ограничени някои конвенционални доставки на материали и суровини. По-интересната част е, че много руски кораби работят под друг флаг, много руски предприемачи, собственици на стоки, товари и ресурси всъщност не са с руски флаг, а са с офиси и кантори в Швейцария", заяви Събев. Той информира още, че се обсъжда план, по който да се евакуират осемнадесетте български моряци, които се намират на кораб до Мариупол.

Досега няма оплаквания от страна на моряците. България има постоянна връзка с корабособственика, стана ясно на брифинга.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички