Томислав Дончев иска машинни избори

Той отрече са има конфликт със Стефка Стоева

Томислав Дончев иска машинни избори | StandartNews.com

В обществото има консенсус, че машините ще помогнат за честността на изборния процес, затова следващите избори трябва да са на машини.

Разбира се, отчитаме и мненията на експерти, както и представители на държави, които са въвели машинно гласуване, а после са се отказали, тъй като твърдят, че то създава повече рискове, отколкото възможности.

Това коментира вицепремиерът Томислав Дончев във връзка с оставката на председателката на Централната избирателна комисия Стефка Стоева, цитиран от БНТ.

По-рано днес тя обяви пред членовете на комисията решението си, че подава оставка по лични причини.

"Машините трябва да са закупени и да са собственост на държавата. Нелепо е всеки път да се наемат. Това прави изборите скъпи и създава риск за сигурността на надзорния процес. 

Осигуряването на машините от Министерски съвет обаче би дало повод за спекулации, че управляващите ще контролират изборния процес

"Действащият Изборен кодекс не позволява адекватна организация на изборния процес и поради тази причина той спешно трябва да бъде изменен. В него нито е записано какъв тип трябва да са машините (има поне 3 вида), нито кой ги осигурява., поясни Дончев. 

По думите на Томислав Дончев мотивите за оставката на Стефка Стоева са разбираеми. Коментарите, че оставката ѝ е заради конфликт между двамата, той определи като "нагли спекулации".

"Сигурен съм, че тя би казала същото, ако я попитате", категоричен е Дончев.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай