ТЕЦове заплашени със затваряне, готвим износ на въглища

Когато имаме война в Украйна, да мислим за нови газови мощности, е просто престъпление

ТЕЦове заплашени със затваряне, готвим износ на въглища | StandartNews.com

Наказателната процедура срещу България е в последна фаза, има дело в Европейския съд в Люксембург, което със сигурност ще бъде негативно, тъй като страната ни не покрива нивата на серен диоксид в този регион. Ще трябват по-крути действия, включително може да се стигне до затваряне на някои мощности от ТЕЦ "Марица 3". Това съобщи в интервю за БНТ вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов. Коментарът му бе и по случай вчерашното поредно обгазяване на Димитровград със серен диоксид.

По думите на Сандов ТЕЦ "Марица 3" има много малък дял в енергийната система и затварянето на мощности там няма да доведе до "нищо драматично".

Министърът на околната среда е категоричен, че в прехода към зелена енергия няма да има масови съкращения на работници в региона на големите централи. В тези комплекси ще бъдат запазени работните места, цялата социално икономическа база. Но - те ще работят според нуждите, а не постоянно, тогава, когато България има повече нужда от еленергия, основно през зимния период. Дотогава те ще работят на по-нисък капацитет, обясни Борислав Сандов.

Той каза, че има два много важни акцента в Плана ни за възстановяване и устойчивост, насочен към Зеления преход. Единият е масово навлизане на възобновяеми източници и на второ място - изграждане на завод за производство на батерии, съхранение на тази енергия и инсталация за рециклиране.

На въпроса кога се предвижда да бъдат затворени т. нар. централи "Марици" Сандов отговори, че ще работят, докато все още не са икономически твърде болезнени и докато България няма друг начин за осигуряване на енергийната си независимост, за да бъде независима от внос на енергийни суровини от чужбина. Говори се за срок на затваряне, но той е най-далечният в Европейския съюз - говори се за 2038 година, допълни вицепремиерът.

Предвид войната в Украйна и проблемите с доставките от Русия, е възможно да има един период в следващите 1-2 години, в който е възможно дори България да изнася въглища за съседните страни, за да може да се гарантират доставките, допълни Борислав Сандов.

Впоследствие ще започнат да излизат хора от миннодобивния сектор и ще влизат в другия - за енергиен преход към зелена енергия. Има множество работни места, които ще са идентични до тази работа, която имат, при идентично, а може би по-добро заплащане и при много по-добри условия на работа. Стоят на вратата и чакат огромни инвестиции във ВЕИ сектора, притесняваха ни огромните пикове на потребление и те ще могат да бъдат гарантирани през тези мощности за съхранение.

Сандов е категоричен, че в най-мащабния финансов проект от Плана за възстановяване - заводът за батерии, няма начин да има лобизъм, насочен към някакво предприятие.

Когато имаме война в Украйна, да мислим за нови газови мощности, е просто престъпление срещу държавата, подчерта той.

Основната част по обсъждането на този План мина през предходните месеци. Бяхме във финална фаза на преговори с ЕК - цялата ЕК ни се беше стоварила отгоре, всеки ден имаше разговори. Времето ни притискаше, това е истината, призна вицепремиерът.

Той заяви категорично, че за одобрението на Плана ни от ЕК не са поемани политически ангажименти, свързани с начало на преговори за присъединяване на Северна Македония към ЕС.

С програмите на ЕС, с бюджета и националното развитие ние можем да развиваме много качествени политики, но с този План България може да излезе на друго място - имиджово в Европа и да привлечем инвестиции, категоричен е Сандов.

Вицепремиерът коментира и темата дали има напрежение в управляващата коалиция предвид споровете по различни въпроси през последните дни. Според него, това е знак за завръщане на парламентаризма и демокрацията. Тези дебати са нужни, дори на моменти да са спорове, това е полезно за коалицията.

По въпроси като това дали България трябва да изпрати военна помощ на Украйна или да обяви руския посланик за персона нон грата, ще реши парламентарното а не коалиционното мнозинство, категоричен е Сандов.

Ето как отговори той на въпроса има ли възможност да се стигне до излизане на някоя партия от коалицията заради разногласия: "Би било жалко и ако това стане, а аз не вярвам, че ще стане, това означава, че имаме много ценностни различия. Аз не бих искал България да бъде тласкана извън рамките на ЕС. Ние сме част от развития свят."

Сандов препоръча на българските граждани да сравнят развитието ни като член на ЕС със съседни страни като Сърбия и Северна Македония. Дори не бих казал Африка, допълни той.

Ако изпълним Плана имаме възможността през следващите години да бъдем един добър пример за света, категоричен е вицепремиерът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай